X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Un nou episod de praf saharian degradează calitatea aerului în Europa de Vest

9 apr. 08:45   Externe
2044 0

Europa de Vest se confruntă de sîmbătă cu o cantitate "excepţională" de praf saharian, un fenomen tot mai frecvent în ultimii ani, cu consecinţe nocive pentru calitatea aerului, a avertizat luni observatorul european Copernicus, informează digi24.ro.

Acest episod, al treilea în decurs de două săptămîni, de "transport pe scară largă de praf saharian în Europa", durează din 6 aprilie şi a dus la "concentraţii ridicate de PM10" (particule cu un diametrul mai mic de 10 micrometri) "în Peninsula Iberică, precum şi în anumite regiuni din Franţa şi Germania", depăşind uneori norma zilnică europeană, potrivit Serviciului Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS).

"Valorile maxime zilnice ale previziunilor CAMS pentru PM10 au arătat concentraţii semnificative la nivelul suprafeţei, depăşind pragul mediu de expunere al UE pe 24 de ore de 50 de micrograme pe metru cub în unele dintre regiunile afectate", a indicat Copernicus.

CAMS avertizează că aceste concentraţii vor continua să crească în următoarele cîteva zile, deoarece circulaţia atmosferică prelungeşte acest transport.

Coloana de praf a traversat deja cea mai mare parte a Peninsulei Iberice, ajungînd în sud-estul Franţei şi în Germania, pînă în Scandinavia, notează Copernicus.

„Acest ultim episod de praf saharian este al treilea de acest fel în ultimele două săptămîni şi este legat de condiţiile meteorologice care au dus la o vreme mai caldă în toată Europa de Vest în ultimele zile", subliniază Mark Parrington, responsabil ştiinţific la CAMS.


"Deşi nu este rar ca o coloană de praf saharian să ajungă în Europa, intensitatea şi frecvenţa acestor episoade au crescut în ultimii ani, ceea ce ar putea fi atribuit unor schimbări în modelele de circulaţie atmosferică", adaugă el.

Expunerea la niveluri ridicate de PM10 poate avea diverse efecte asupra sănătăţii, printre care declanşarea unor crize de astm sau alergii şi agravarea anumitor patologii respiratorii sau cardiovasculare, în special la persoanele vulnerabile (femei însărcinate, copii, persoane în vîrstă sau imunocompromise).

Sahara este cea mai mare sursă de praf mineral, eliberînd între 60 şi 200 de milioane de tone pe an.

În timp ce particulele mari cad rapid înapoi pe pămînt, cele mai mici pot fi transportate la mii de kilometri depărtare şi ajunge în întreaga Europă.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?