X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert bulgar: Bulgaria, un fel de "ţară de confort" pentru grupări ca Statul Islamic şi Al-Qaida

10 aug. 2015,, 23:00   Externe
4277 1

Foto: life.od.ua

Există reprezentanţi ai grupării Statul Islamic (SI) în Bulgaria, dar problema mai mare sînt acţiunile haotice ale instituţiilor, apreciază generalul Ivan Boiagiev, un expert în securitate, denunţînd o "panică" şi "măsuri de securitate artificiale" în ultimele zile, pentru postul de radio Focus.

În opinia sa, măsurile care trebuie luate privesc monitorizarea constantă a fluxului de imigranţi ilegali.

"Bulgaria este un fel de zonă de confort, în Balcani, spre deosebire de Macedonia, Serbia, Kosovo şi Spania, în care Statul Islamic plănuieşte să creeze un califat", a comentat expertul pentru postul bulgar.

"Grupări ca Al-Qaida şi SI au nevoie de o ţară în care să-şi organizeze întîlnirile, să stabilească sarcini şi să le pună în aplicare", a apreciat Boiagiev, adăugînd că jihadiştii "au nevoie de o ţară liniştită, protejată de atacuri teroriste".

"În opinia mea, Bulgaria este o astfel de ţară, iar de aici panica din ultimele zile m-a îngrijorat", a subliniat el.

"Cu o asemenea panică artificială şi măsuri de securitate artificiale, atunci cînd vor fi cu adevărat necesare oamenii nu vor crede şi nu vor reacţiona în mod adecvat", a mai comentat Boiagiev.

Ministerul bulgar de Interne a dezminţit duminică seara informaţii de presă potrivit cărora autorităţile caută doi presupuşi terorişti care ar avea legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Informaţia publicată de presa bulgară duminică este "o interpretare greşită a măsurilor adoptate de către Ministerul de Interne", a anunţat ministerul într-un comunicat.

Între măsurile greşit interpretate se află consolidarea securităţii în oraşul Burgas, la Marea Neagră, în legătură cu festivalul de muzică Spiritul Burgasului, dar şi îndreptate împotriva migraţiei ilegale şi punerii în circulaţie a unor documente false.

Presa a scris că poliţia l-ar fi căutat pe Mimo Popescu, un cetăţean romîn, şi pe Ezida Elham, o franţuzoaică de origine iraniană, a scris cotidianul 24 Ceasa anterior, citînd surse din cadrul poliţiei.

Cărţile de identitate romînească şi franceză ale celor două persoane postate pe site-urile unor publicaţii sînt false, a declarat ministerul duminică seara, citat de 24 Ceasa.

Persoanele şi activităţile citate de presă au fost legate de presupuse activităţi infracţionale implicînd producerea unor false documente de identitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?