X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Andrievschi: Comuniștii vor trebui să se decidă

17 iul. 2015,, 08:45   Politică
5338 4
Foto: infotag.md
Dacă la referendum majoritatea cetățenilor vor susține propunerea ca președintele să fie ales în Parlament din trei încercări (cu 61, 57 și 51 de voturi), și nu cu trei cincimi din deputați, atunci, probabil, rolul fracțiunii PCRM în actuala componență a aleșilor poporului va avea de suferit, deoarece în situația actuală voturile lor sînt necesare pentru a acumula cele 61 de voturi.

„Acest lucru va afecta mult poziția comuniștilor. Dar, posibil, acest lucru va contribui la însănătoșirea lor. Ei vor începe să promoveze o politică mai deschisă. Și, în sfîrșit, vor fi nevoiți să decidă dacă sînt un pic „însărcinați” cu puterea sau sînt în opoziție, susțin vectorul european sau sînt adepți ai Uniunii Vamale”, a opinat politologul Vitali Andrievschi, intervievat de NOI.md.

Potrivit lui, posibil, în acest context la comuniști vor apărea unele programe, proiecte de dezvoltare a Moldovei, ceea ce ei, cu regret, nu mai au de mult timp. Ultimul proiect a fost în anul 2009 – „40 de orașe”. De aceea, „dacă acest partid va dori să existe, el va începe să se modernizeze. Dacă nu, va avea o moarte naturală lentă. Iar pentru a supraviețui el trebuie să se modernizeze și să aleagă un lider nou, deoarece, în pofida tuturor meritelor lui Vladimir Nicolaevici, timpul lui în calitate de lider politic a expirat”, a opinat politologul.

El a reamintit că la timpul său PCRM a lansat o inițiativă privind reducerea pragului electoral la alegerea președintelui cu fiecare următoare încercare (61-57-51). De aceea, dacă fracțiunea comuniștilor ar susține această inițiativă, această normă ar putea fi introdusă în Constituție fără a organiza referendumul.

„Curios, ce poziție vor alege ei acum, deoarece Voronin întotdeauna a fost susținătorul alegerii președintelui în Parlament. Și dacă el nu și-a schimbat viziunea, atunci PCRM urmează doar să voteze pentru această prevedere a Constituției. Și va fi onest din partea lor”, susține Vitali Andrievschi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?