Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum și unde putem depune o plîngere împotriva judecătorului: reguli noi pentru petiționari

13 iun. 2015,, 10:00   Societate
16610 2

Как и куда пожаловаться на судью: новые правила для заявителей
Foto: unimedia.info

Victor Surugiu

Portalul NOI.md continuă să-și informeze cititorii despre noutățile publicate în cele mai recente ediții ale „Monitorului Oficial”.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat noua redacție a regulamentului privind activitatea Inspecției judiciare. Acest organ va juca rolul principal în problemele pedepselor disciplinare a judecătorilor. În timpul apropiat, va fi desemnată și candidatura principalului inspector judiciar al țării.


Anexați probleme

Inspecția judiciară este una dintre subdiviziunile principale al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În competența intră desfășurarea controalelor specifice și depistarea lacunelor în sistemul judecătoresc. Aici sînt examinate toate cazurile de nerespectare a reputației profesionale, imparțialității și independenței judecătorilor și sistemului în general.

CSM a introdus modificări semnificative în Regulamentul privind organizarea, competența și modul de funcționare a Inspecției judiciare. În competența acestei instituții a fost inclusă examinarea sesizărilor privind faptele care pot constitui abateri disciplinare comise de judecători. Totodată, inspecția este obligată să primească petiționarii în fiecare zi de joi a lunii.

Sesizarea privind faptele ce pot constitui abateri disciplinare poate parveni de la orice persoană interesată, a membrilor CSM, de la colegiu de evaluare a performanțelor judecătorilor și de la Inspecția Judiciară. La baza acesteia poate sta informația publicată în presă. Rechemarea sesizării nu exclude demararea sau desfășurarea procedurii disciplinare.

În modificări sînt indicate și cerințe generale față de conținutul sesizării. Aceasta trebuie să conțină datele de identitate ale autorului sesizării, numele judecătorului la care se face referire, descrierea succintă a incidentului, data și locul producerii acestuia. După caz, se indică probele sau datele despre persoanele care pot confirma faptele expuse.


Judecătorul va avea nevoie de avocat

Sesizarea este depusă la secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii.
Sesizarea se înregistrează şi se transmite inspectorului-judecător principal în cel mult 3 zile lucrătoare de la recepţionare. Inspectorul-judecător principal repartizează sesizările în mod aleatoriu inspectorilor-judecători pentru verificarea acestora. Toate acțiunile întreprinse vor fi reflectate în șase registre ale secretariatului Inspecției.

Inspectorul judiciar verifică faptele indicate de petiționar, solicită în scris opinia judecătorului și face concluzia privind existența sau lipsa abaterii disciplinare. Termenul verificării sesizării poate varia de la 30 pînă la 45 de zile lucrătoare.

Modificările îi conferă inspectorului judiciar dreptul de a solicita orice informație necesară de la președintele instanței judecătorești și de la alți judecători, precum și de la alte autorități publice sau de la persoane private. El este împuternicit să aplice și alte măsuri, pe care le consideră necesare pentru a demonstra existenţa sau inexistenţa elementelor abaterii disciplinare.

Judecătorul care figurează în sesizare, are dreptul să acționeze în judecată prin avocatul sau reprezentantul său. El are dreptul să prezinte explicații scrise și verbale, să prezinte probe în apărarea sa. Totodată, judecătorul este obligat să nu contacteze personal sau prin reprezentantul său cu autorul sesizării. Contactul lor este posibil doar în prezența inspectorului judiciar.


Trei căi de contestare

După finalizarea verificării, inspectorul judiciar întocmește un raport, copia căruia este transmisă autorului sesizării și judecătorului. Raportul , împreună cu dosarul cauzei disciplinare se înregistrează în secretariatul Inspecţiei Judiciare şi este prezentat, în termen de 3 zile lucrătoare, colegiului disciplinar pentru examinare. La solicitarea acestuia, este efectuată o verificare suplimentară sau sînt colectate probe noi.

Decizia Inspecţiei Judiciare de respingere a sesizării poate fi contestată de către autorul sesizării în termen de 15 zile de la data recepţionării deciziei, la completul de admisibilitate al colegiului disciplinar.

După adoptarea hotărîrii privind cauza disciplinară, petiționarul, judecătorii și inspecția judiciară are la dispoziție 15 zile pentru a depune o contestare la CSM. Acest termen este calculat de la data primirii copiei hotărîrii motivate. Termenul de 15 zile este un termen de decădere. La expirarea acestui termen, hotărîrile colegiului disciplinar devin irevocabile.

Contestațiile împotriva Colegiului Disciplinar se examinează de către Consiliul Superior al Magistraturii în cel mult 30 de zile de la data înregistrării lor la secretariat. La examinarea cazului pot fi prezenți judecătorul și petiționarul, care sînt informați în prealabil despre data și ora ședinței.

După aceasta, persoanele interesate mai au o cale de contestare. Verdictul SM este contestat în termen de 20 de zile de la data recepţionării hotărîrii motivate, la Curtea Supremă de Justiţie. Aceste contestări sînt examinate în mod prioritar de un complet format din 5 judecători, în termen de 30 de zile.


Termenul expiră luni

În componența inspecției intră 5 inspectori judiciari, în frunte cu inspectorul principal, desemnat de CSM pe întreg mandatul. În prezent, este examinată inițiativa CSM privind majorarea numărului inspectorilor, al căror volum de lucru se va majora considerabil, după modificarea competențelor.

În aceste condiții, va crește semnificativ rolul inspectorului judiciar principal. În special, pe numele lui vor veni toate petițiile privind etica judiciară, care ulterior vor fi repartizate angajaților.

Inspectorului judiciar principal i se transmit și toate demersurile privind autorizarea din partea CSM a inițierii urmăririi penale în privința judecătorilor. El le distribuie inspectorilor pentru verificarea tuturor circumstanțelor și obținerea explicațiilor de la judecători. Decizia CSM în mare parte depinde de nota informativă, elaborată de Inspecția Judiciară.

Conform unei proceduri similare sînt examinate avizele privind respingerea de către șeful statului sau parlamentului a candidaturii propuse de CSM pentru numirea în funcția de judecător, președinte sau vicepreședinte de judecătorie.
Mandatul inspectorului judiciar principal Elena Gligor expiră pe 12 iulie 2015. Luni, 15 iunie, expiră termenul pentru depunerea dosarelor pentru funcția ce va deveni vacantă.

În rezultatul concursului, CSM va emite o hotărîre privind numirea noului inspector judiciar principal. Totodată, vor fi luate în considerație declarațiile privind interesele personale, privind veniturile și patrimoniul candidaților, precum și încheierea Serviciului de Informații și Securitate.


Pe scurt

Modificările la Legea cu privire la contenciosul administrativ precizează regulile de control a legalității actelor, emise în situații excepționale. Este vorba despre actele ce țin de securitatea națională a RM, de regimul stării excepționale și adoptarea măsurilor speciale în cazul calamităților, incendiilor, epidemiilor și altor fenomene.

Competențele instanțelor judiciare sînt limitate la patru puncte. Sesizările sînt acceptate pentru verificarea existenței situației excepționale în ziua emiterii actului, competenței organului respectiv și prezența intereselor obștești, ce justifică aceste măsuri. Totodată, judecătorul are dreptul să verifice lipsa unei posibilități reale a autorităților de a emite actul în condiții normale.

Parlamentul a adoptat o nouă lege, prin care sînt reglementate consecințele neconstituționalității interdicției propagandei și utilizării în Moldova a simbolicii comuniste. Aceasta prevede că contravenienții trași la răspundere se considere nevinovați și sînt reabilitați. Dosarele administrative, care sînt pe rol, vor fi clasate de către instanțe sau de către executorii judecătorești și transmise în arhivă.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat concursul pentru suplinirea a 8 funcții vacante în judecătoriile din sectoarele Buiucani, Centru și Ciocana ale capitalei. Cererile sînt acceptate timp de o lună. Totodată, sînt vacante 15 locuri la Bălți, Briceni, Florești, Comrat, Edineț, Rîșcani, Rezina, Rîbnița, Șoldănești și Vulcănești.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?