Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Opinii împărţite privind consecinţele numirii lui Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odesa

4 iun. 2015,, 12:30   Politică
3110 3
Эксперты расходятся во мнениях о последствиях назначения Саакашвили
Foto: info-altai.ru
În timp ce unii experţi consideră că Republica Moldova va avea de câştigat în urma numirii fostului preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, în funcţia de guvernator al regiunii Odesa din Ucraina, alţii sunt de părerea că această numire va produce doar instabilitate. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV 7, transmite IPN.

Jurnalistul Ernest Vardanean consideră că numirea lui Saakaşvili va produce doar instabilitate în regiune. „Nu este exclus ca Saakaşvili să fie o momeală pentru ruşi, pentru ca războiul din Ucraina să se extindă şi astfel anumite forţe din exterior să se poată implica din partea Ucrainei. Cred că Saakaşvili a fost numit în această funcţia la indicaţia cuiva, Ucraina fiind departe de a fi o ţară independentă. Mai mult că Odesa este un oraş specific, care trăieşte după legile sale, iar hoţii în lege dictează regulile lor. Nu cred că Saakaşvilli va accepta aceste legi, iar în consecinţă numirea lui va constitui un eşec. Noul guvernator va trebui să fie foarte precaut”, a opinat jurnalistul.

Pe de altă parte, expertul în drept constituţional, Vitalie Catană, este de părerea că numirea lui Saakaşvili va asigura stabilitate la frontiera de Est a Republicii Moldova. „Saakaşvili este omul, care în calitatea sa de preşedinte în Georgia, a avut multe realizări, cea mai importantă fiind lupta cu corupţia. Numirea acestuia ca guvernator al regiunii Odesa ar conduce la asigurarea securităţii în regiune. Nimeni nu poate nici pe aproape să-l bănuiască pe Saakaşvili de complicitate cu Moscova. Anume Saakaşvili ar putea contribui la un echilibru de forte în regiune, să ofere garanţii”, a spus expertul.

Valeriu Ostalep, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, susţine că numirea lui Saakaşvili va tensiona situaţia în regiune. „Saakaşvili nu are nimic cu regiunea Odesa, preşedintele ucrainean a comis o greşeală numindu-l. Mesajul fostului preşedinte georgian este unul provocator pentru această regiune. Numirea lui nu va aduce nimic bun nici regiunii Odesa, nici nouă”, a declarat Ostalep.

Anatol Ţăranu, directorul Centrului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, deşi crede că numirea lui Saakaşvili va produce instabilitate în zonă, consideră că va fi una benefică pentru Moldova. „Numirea lui Saakaşvili este una bună pentru Chişinău. Situaţia în care se află Chişinăul nu este una simplă. Autorităţile noastre vor trebui să gestioneze situaţia. Clasa politică de la noi trebui să dea dovadă de măiestrie. Saakaşvili este omul tentat să taie cu sabia, dar nu cu bisturiul. Pentru noi este o problemă cum vom fi capabili să gestionăm situaţia. Ucraina a devenit aliatul nostru în problema transnistreană, ceia ce nu s-a întâmplat pe parcursul a 20 de ani şi trebuie să profităm pe deplin de această situaţie”, a declarat Ţăranu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?