Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Amerberg și Grigorciuc a fost eliberați din arest la domiciliu

29 mai. 2015,, 16:50   Politică
2844 2
Амерберга и Григорчука отпустили из-под домашнего ареста
Foto: votare.com
Curtea de Apel Chișinău (CA) a satisfăcut cererea avocatului Roman Aronov privind anularea măsurii de reprimare sub formă de arest la domiciliu pentru activiștii civici Pavel Grigorciuc și Mihail Amerberg, relatează NOI.md.

Prin hotărîrea CA măsura de reprimare pentru Pavel Grigorciuc și Mihail Amerberg a fost schimbată pe control judiciar. Hotărîrea a fost adoptată de CA a capitalei din a doua încercare la data de 29 mai. Miercuri, 27 mai, la CA s-a produs un incident neașteptat – la încercarea de a examina cererea avocatului Roman Aronov privind schimbarea măsurii de reprimare pentru Grigorciuc și Amerberg toți magistrații CA au refuzat și au amînat-o pe vineri, ora 12.00. Însă nici la 29 mai lucrurile nu au mers bine: din motive necunoscute ședința a fost amînată de la 12.00 la 13.00. Totodată, examinarea amînată cu o oră a început cu întîrziere.

Acuzații în dosarul scandalos al organizațiilor informale „Forumul social” și Antifa, Pavel Grigorciuc și Mihail Amerberg, candidează la postul de consilieri municipali ai capitalei pe listele Partidului „Casa noastră - Moldova”, condus de ex-deputatul Parlamentului din partea PCRM Grigore Petrenco. Săptămîna trecută CEC a stabilit că Amerberg și Grigorciuc pot fi înregistrați în calitate de candidați la alegerile locale din 14 iunie, ceea ce a servit pentru apărare drept temei pentru solicitarea schimbării măsurii de reprimare.

Amerberg și Grigorciuc au fost reținuți de organele de drept la 26 noiembrie și plasați în aceeași zi în arest preventiv. Imediat după reținere ei au fost acuzați de pregătirile către acapararea violentă a puterii în Moldova. Esența acuzațiilor prezentate activiștilor civici s-a schimbat de cîteva ori, însă ambii continuau să fie plasați în arest. În arest la domiciliu Amerberg și Grigorciuc au fost transferați doar la 15 aprilie. În momentul de față ambii sînt acuzați de pregătirea tulburărilor în masă și încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor, iar Mihail Amerberg, plus la toate, încă de păstrarea nelegitimă a munițiilor și trafic de influență. În afară de aceasta, ancheta a deschis un dosar separat pentru cercetarea provenienței lotului de armament și muniții, depistat în curtea casei în care locuiește Olesea Vedi, care de asemenea figurează în dosarul „Forumului social” și Antifa. Anterior procurorii asociau armamentul și munițiile depistate cu Mihail Amerberg. Pînă în prezent ancheta nu a reușit să stabilească de unde provine acest armament și munițiile.

Majoritatea activiștilor civici din Moldova consideră dosarul intentat activiștilor drept unul prefabricat. Procuratura respinge categoric această interpretare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?