Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

UE va acorda asistență pentru construcția noului punct de trecere la Palanca

28 mai. 2015,, 15:30   Economie
3280 0
ЕС поможет построить новый пограничный пункт Паланка
Foto: noi.md
A demarat proiectul de construcție a noului punct de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene Palanca, în valoare totală de 5 milioane de euro, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Guvernul Moldovei și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), relatează NOI.md.

Pentru realizarea proiectului, prevăzut pe patru ani (2015-2018), Uniunea Europeană va aloca 4,5 milioane de euro, iar Guvernul Moldovei – 0,5 milioane de euro. Se preconizează că construcția noului punct de trecere a frontierei la Palanca va crea condiţii îmbunătăţite de traversare a frontierei pentru companii şi persoane, călătorii de pasageri mai sigure şi confortabile, precum și va contribui la stabilizarea şi dezvoltarea economică a regiunii.

După cum a declarant directorul general al Serviciului Vamal al Moldovei, Tudor Balițchi, în cadrul acțiunilor dedicate lansării oficiale a proiectului în satul Palanca, raionul Ștefan-Vodă, proiectul nu se limitează doar la construcția noului punct de trecere Palanca, ci și prevede implementarea mecanismelor și instrumentelor pentru efectuarea controlului și inspecțiilor eficiente mixte, precum și stipulează cele mai avansate metode, bazate pe experiența și suportul experților din partea UE. El și-a exprimat convingerea că cel mai important este faptul, că tot ce se va construi în Palanca, va servi în primul rînd cetățenilor, care vor fi principalii beneficiari ai investițiilor din partea UE și Moldovei.

La rîndul său Ambasadorul Uniunii Europene in Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că asistenţa oferită de către UE pentru Moldova în domeniul de management integrat al frontierelor conform normelor şi standardelor europene va permite printre altele accelerarea traficului de transport şi aprofundarea cooperării între serviciile vamale ale Moldovei și Ucrainei, datorită simplificării procedurilor de traversare a frontierei. Potrivit lui, efectuarea activităţilor „sub un acoperiş unic” oferă agenţiilor de frontieră, Poliţiei de Frontieră și serviciilor vamale, precum şi altor autorităţi relevante, în special serviciilor fito-sanitare şi veterinare, posibilitatea să sporească nivelul de încredere şi să ajungă la consens mult mai rapid. Potrivit spuselor lui, punctul de trecere a frontierei Palanca va fi construit în conformitate cu toate normele și prevederile de rigoare, precum și cele mai bune practici internaționale în domeniul construcției infrastructurii frontierelor. În acest sens proiectul va contracta un expert internaţional din domeniu pentru a oferi suportul necesar şi urmări respectarea parametrilor de calitate şi eficienţă.

La rîndul său, Reprezentantul Rezident al PNUD în Moldova, Dafina Gercheva, a declarat că proiectul de infrastructură realizat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu UE şi Guvernul Moldovei, va crea un punct de trecere a frontierei modern de gestiune mixtă, care va face contribui la un schimb mai rapid şi eficient de informaţii despre persoane, mijloace de transport şi bunuri, la asigurarea serviciilor de înaltă calitate, extinderea volumului de comerţ, îmbunătăţirea cooperării dintre colegii ucraineni şi moldoveni şi consolidarea eforturilor comune de combatere a corupţiei, contrabandei şi traficului de fiinţe umane. Ea a specificat că punctul de trecere al frontierei Palanca va fi echipat cu infrastructură modernă şi va activa în conformitate cu practicile de Management Integrat al Frontierelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?