Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Natalia Gherman: Moldova va continua apropierea de UE, în pofida opunerii Rusiei

9 apr. 2015,, 09:15   Politică
3578 7

Foto: logos.press.md

Moldova va continua apropierea de Uniunea Europeană, în pofida acţiunilor întreprinse de Rusia, a declarat vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, într-un interviu pentru Agenţia Informaţională Franceză AFP.

Potrivit agenţiei "INFOTAG", ea a spus că "astăzi este mai important ca niciodată să oferim Republicii Moldova o perspectivă europeană".

Gherman speră că la summitul "Parteneriatului Estic" de la Riga, Uniunea Europeană va da Moldovei un semnal clar că îi sînt deschise uşile în UE.

În opinia şefei diplomaţiei de la Chişinău, "Integrarea europeană este cea mai bună cale de reunificare a ţării, deoarece avantajele integrării europene le vor resimţi şi locuitorii de pe malul stîng al Nistrului".

După cum a relatat anterior "INFOTAG" Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, inclusiv de Liber Schimb, pe 27 iunie 2014. Rusia din start şi-a exprimat dezacordul faţă de cursul european al RM, introducînd din septembrie 2013 interdicţie pentru importul vinurilor moldoveneşti, iar din iulie 2014 – pentru produsele vegetale, animale şi conservate. Un nou pas neprietenos al Moscovei a devenit introducerea din septembrie 2014 a taxelor vamale la mărfurile moldoveneşti, în pofida Acordului privind Zona de Liber Schimb în CSI. Alte ţări ale Comunităţii nu au sprijinit aceste măsuri ale FR.

Pe fundalul embargoului rusesc Moldova a fost nevoită să-şi reorienteze exportul. Drept consecinţă, exporturile de mărfuri în UE într-un an s-au majorat cu 6,7%, constituind la începutul lunii martie $210,8 mil. - 67,3% din totalul exporturilor. Totodată, livrările în FR s-au redus cu circa o pătrime - până la $128,2 mil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?