X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Fermier din Ocnița: Geopolitica e o chestiune serioasă și Moldova nu este un jucător în ea (VIDEO)

1 apr. 2015,, 09:45   Societate
4600 1
Сельхозпроизводитель из Окницы: «Геополитика сложная штука, и Молдова в ней - не игрок»
Foto: noi.md
Conducătorul unei gospodării țărănești Eugen Condrațchi le-a propus agricultorilor să se unească și să „impună la pace” conducerea Republicii Moldova astfel încît guvernanții să găsească „o soluție deșteaptă și corectă privind locul Moldovei în geopolitică”. Eugen Condrațchi, care a reprezentat delegația din raionul Ocnița la adunarea generală de raport a Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, care s-a desfășurat pe 31 martie, în Chișinău, consideră că autoritățile Moldovei trebuie să promoveze activ interesele ramurii agricole atît în Occident, cît și în Est, informează NOI.md.

În cadrul dezbaterilor, Eugen Condrațchi a menționat că îi este sincer recunoscător statului pentru suportul financiar acordat agriculturii anul trecut. Fermierul a amintit despre finanțarea construcției instalațiilor frigorifice pentru păstrarea producției, despre plantarea livezilor, despre procurarea tehnicii agricole și a sistemelor de irigare. Însă potrivit lui Condrațchi, cei care „nu au reușit să se îmbogățească”, nici nu au simțit acest ajutor. Unele gospodării mici nu au bani nici pentru curățarea pomilor și fertilizanți, de aceea conducătorii acestora au fost nevoiți din nou să plece la muncă peste hotare.
Eugen Condrațchi a menționat că acum a înțeles de ce acum la cțiuni de protest participă chiar și cei care anterior preferau să rămînă acasă, mizînd pe participarea altor agricultori.

„Guvernanții noștri nu au coordonat cu agricultorii, ca de altfel, nici cu societatea civilă, semnarea Acordului de asociere cu UE”, a spus Condrațchi, ajungînd la concluzia că ar trebui de gîndit la consolidarea rîndurilor.

„Geopolitica e o chestiune serioasă și Moldova nu este un jucător în ea. Este foarte corect și noi cu toții susținem faptul că autoritățile îi primesc cu ospitalitate pe oficialii de la Bruxelles și Washington, care investesc în noi bani și ne ajută să ne modernizăm. Însă eu consider că la fel trebuie de procedat cu oficialii de la Moscova, unde noi cîștigăm bani, și nu sînt mai puțini decît cei cîștigați în Europa. Și în acest caz vom trebui încă să întoarcem. Așa se procedează în Ungaria, din simplul motiv că guvernanții de acolo sînt mai deștepți decît ai noștri, iar agricultorii sînt mai uniți”, a subliniat liderul de la Ocnița.

Eugen Condrațchi a amintit că atunci cînd toamna trecută în Moldova a sosit vicepremierul rus Dmitri Rogozin, acesta a fost întîmpinat la aeroport de Valeriu Munteanu și un grup de tineri cu placarde „Rogozin și Vova – plecați din Moldova!”. Însă potrivit lui Condrațchi, „liberalii nu văd problemele noastre, ei au cu totul alte opțiuni în privința țării noastre”. „Oare noi nu am putut atunci, stimați colegi, să ieșim cu placardele noastre pașnice și să-l dăm la o parte pe Munteanu, care a venit chiar cu copii noștri care trăiesc din banii noștri cîștigați inclusiv de pe urma exportului producției agricole pe piața din Est”, s-a adresat Condrațchi delegaților. „Americanii în regiunile care se află în situații militare complicate aplică așa numita «impunere la pace». În cazul nostru această măsută trebuie de aplicat în privința Guvernului, pentru ca autoritățile să găsească o soluție deșteaptă și corectă privind locul Moldovei în geopolitică”, consideră fermierul de la Ocnița.

În finalul discursului, Eugen Condrațchi a apreciat activitatea Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, în anul 2014, ca satisfăcătoare, iar a liderului organizației, Alexandru Slusari – ca excelentă. În opinia lui Eugen Condrațchi, pentru îmbunătățirea situației, în primul rînd, trebuie de majorat cotizațiile pentru membrii „Uniagroprotect pînă la 5 lei pentru fiecare hectar, cum s-a procedat deja în nordul țării, de achitat aceste cotizații la timp și de atras noi membri.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?