X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Asociația "Forța Fermierilor", despre situația pe piață cu floarea-soarelui

9 apr. 09:45   Societate
2661 0

Reprezentantul Asociației "Forța Fermierilor", Alexandru Slusari, a postat un mesaj în rețelele sociale, în care își exprimă opinia despre situația pe piața de floarea-soarelui.

"Încă în primăvară anului 2023, Asociația Forța Fermierilor a insistat la interzicerea importurilor cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, așa cum au făcut toate țările din Europa de Est, cum ar fi Polonia, Romînia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Atunci noi încă nu am știut că în 2022 importurile de grîu s-au majorat de 74 ori, de porumb – de 42 ori, de floarea-soarelui de 60 ori.

Importul de răsărită în 2022 a fost de aproape 100 mii tone. Oricum, nu am fost auziți {...}".

Potrivit lui Slusari, în septembrie 2023, Moldova "a avut cele mai joase prețuri de achiziții la floarea-soarelui din ultimii 5 ani. A fost perioada cînd unii fermieri mici, care nu sînt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg".

"Prețul de cost al florii-soarelui anul trecut, în medie, a fost de 7,3 lei {...} Marea majoritate a recoltei de floarea-soarelui a fost cumpărată de traideri la prețuri derizorii și ulterior exportată.


Doar după ce Forța Fermierilor a făcut gălăgia în privința vagoanelor cu floarea-soarelui, care zilnic vin la Bălți din țara vecină și Romînia a pus întrebare că sub certificatele de origine din Moldova se reexportă producția din Ucraina, Guvernul totuși a oprit importul cerealelor și floarei soarelui și a introdus în octombrie 2023 sistemul de licențiere a importului. Dar era tîrziu {...}, mai scrie Slusari.

Amintim că în data de 08 aprilie, la ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a avut loc a doua rundă de discuții între producătorii și procesatorii de semințe de floarea-soarelui.

Vicepremierul Vladimir Bolea a evidențiat "rolul esențial al producătorilor și procesatorilor locali în asigurarea cu ulei vegetal a populației Republicii Moldova, subliniind importanța menținerii prețurilor la ulei și prioritizarea intereselor producătorilor și cetățenilor din Republica Moldova. Părțile au evaluat prețurile care ar putea fi oferite pentru cantitățile disponibile de semințe de floarea-soarelui.

Reprezentanții S.A. Floarea Soarelui au declarat că, săptămîna trecută au reușit să achite o bună parte a datoriilor către agricultori, urmînd ca restul plăților să fie finalizate săptămîna curentă".

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?