Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Căldura din aprilie lovește în fermierii moldoveni

17 apr. 11:00   Societate
3600 0

O serie de temperaturi neobișnuit de ridicate în luna aprilie a pus sub semnul întrebării recolta de rapiță a fermierilor din Moldova, forțîndu-i pe unii să apeleze la tratamente speciale pentru a proteja culturile de secetă și vegetație rapidă.

Fermierul Sergiu Ivanov din satul Pîrlița, raionul Fălești, estimează o scădere semnificativă a producției de rapiță. Peste 200 de hectare de teren ar putea fi afectate, iar agricultorul se pregătește pentru un an dificil, notează Noi.md cu referire la nordnews.

„Rapița a înflorit prea repede, practic am fost nevoit să aplic un tratament. Totodată, lipsa apei face ca rapița să resimtă un stres hidric, ceea ce va influența negativ roada. Pe anul acesta, chiar dacă sperăm sincer la o medie de 3 tone, nu cred că vom atinge acest nivel; probabil, vom ajunge la un maxim de 2 tone”, explică Sergiu Ivanov.

În ciuda dificultăților, fermierii speră că prețurile pe piață vor compensa pierderile, avînd în vedere cererea crescută pentru ulei de rapiță în Uniunea Europeană, unde majoritatea producției este exportată.

„Anul acesta, prețurile de bursă, ceea ce ține anume de rapiță, este singura cultură care cît de cît are un preț un pic mai bun față de anul trecut; vorbim de un preț de vînzare de 400 de euro livrată în portul Constanța, undeva între 7 lei și 60 de bani, maximum 8 lei per kg”, spune fermierul.


Academicianul Boris Boincean, de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Cîmp „Selecția” din Bălți, confirmă că stresul termic și hidric este o problemă majoră în agricultura de astăzi.

„Toată agricultura se confruntă cu un stres hidric și termic, nu doar cu temperaturi înalte, dar și cu lipsa de umiditate. Azi, fiind în cîmp, am văzut niște crăpături în sol enorme. Ne promit ploi în următoarele zile, dar plantele au fost deja afectate”, comunică Boris Boincean.

Rapița constituie o materie primă esențială în producția de margarină, maioneză și ulei de gătit. Datorită compoziției sale unice de acizi grași, care oferă beneficii notabile din punct de vedere fiziologic și nutrițional, uleiul de rapiță este clasat printre cele mai preferate uleiuri de gătit în Germania.

0
0
1
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?