X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Dorin Drăguţanu: Moldova are nevoie de un program de cooperare cu FMI

16 feb. 2015,, 14:15   Economie
4132 6
Дрэгуцану: Молдове нужна Программа сотрудничества с МВФ
Foto: noi.md
„Moldova are nevoie de un nou program de cooperare cu FMI – cu cît mai rapid cu atît mai bine", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu.

Într-un interviu exclusiv oferit agenţiei "Infotag", el a spus că programul trebuie să fie cu conţinut financiar, pentru ca ţara să aibă acces la resursele Fondului.

"Prima condiţie pentru negocieri cu FMI este existenţa unui nou guvern, care ar invita misiunea", a menţionat guvernatorul BNM.

Drăguţanu a amintit că în mai 2013 Moldova vorbea despre un Memorandum cu FMI pe un termen de 15 luni, care neoficial era considerat ca "dragoste curată", deoarece în program nu exista componenta financiară.

"Asemenea program cu FMI a fost important pentru Moldova din punctul de vedere al unei ancore în desfăşurarea reformelor. Programul ar fi fost servit drept stimul suplimentar pentru Guvern, dintr-o parte, şi garanţie pentru partenerii externi – din alta. Aceasta ar fi însemnat că în Republica Moldova au loc reforme structurale, că în ţară există o terţă parte în persoana FMI, care cu regularitate analizează calitatea reformării economiei", a spus Drăguţanu.

Totodată, el a atras atenţia la faptul că din primăvara anului 2013 multe s-au schimbat şi în lume, şi în regiune, şi în Moldova "din păcate, nu spre bine".

Fiind întrebat despre condiţiile pe care le va înainta FMI Guvernului, guvernatorul BNM a spus că Moldova trebuie să se decidă cu reformele, a căror realizare trebuie să stabilizeze indicii macroeconomici.

"FMI cel mai mult interesează trei blocuri de întrebări: o politică monetară sănătoasă, o politică bugetar-fiscală dură şi schimbările structurale. Cred că noul program va fi pe termen scurt, prevăzut pentru trei ani, ceea ce va permite obţinerea modificărilor în reformarea economiei", a menţionat el.

În opinia lui Drăguțanu, Moldova urmează să decidă cum să procedeze ca sistemul de pensii ar putea în perspectivă pe termen lung să asigure oamenilor un nivel bun de pensii.

"Cred că discuţii serioase cu FMI vor fi în privinţa administrării finanţelor publice la nivel de autorităţi centrale şi locale. Misiunea FMI la sigur va ridica subiectul privind tarifele reglementate. Fondul întotdeauna a considerat şi insistat asupra faptului ca tarifele să-şi acopere prețul de cost, pentru ca cei ce le prestează să-şi poată acoperi cheltuielile", a spus guvernatorul BNM.

El a exprimat speranţa că noul Guvern, în calitate de unui din priorităţile sale, deja în prima săptămînă va ridica subiectul privind invitarea în ţară a Misiunii FMI cu scopul de a relua negocierile privind noul Program de cooperare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?