X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Turcul Fatih Birol va deveni noul director al Agenției Internaționale a Energiei

14 feb. 2015,, 00:00   Externe
4376 0

Foto: trm.md

Agenția Internațională a Energiei a confirmat, vineri, numirea economistului său șef, turcul Fatih Birol, în postul de director executiv al IEA, începând din luna septembrie a acestui an, transmit Reuters și AFP.

Fatih Birol îi va succeda în funcție actualul director al IEA, fostul ministru olandez al Economiei, Maria van der Hoeven, al cărei mandat expiră la finele lunii august.

În vârstă de 56 de ani, Birol a lucrat la secretariatul Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), iar în 1995 s-a alăturat IEA pentru ca, în ultimii nouă ani, să ocupe funcția de economist șef al Agenției. În această poziție, Fatih Birol a fost responsabil de elaborarea principalului raport anual al IEA, World Energy Outlook, care este urmărit cu atenție de piețele energetice.

Revista americană Forbes l-a desemnat drept una dintre personalitățile cele mai influente pe scena energetică mondială.

Într-un comunicat de presă publicat, vineri, IEA a precizat că numirea lui Fatih Birol a reprezentat o ocazie rară în care directorul instituției a fost selectat din interiorul agenției. În mod normal, directorul IEA este un oficial de rang înalt din țările membre.

Consiliul de administrație al IEA desemnează un director executiv odată la fiecare patru ani pentru maxim două mandate.

Numirea lui Birol a fost dezvăluită, joi, în premieră, de premierul turc Ahmet Davutoglu și vine într-un moment de turbulențe pe piața energetică și petrolieră mondială în condițiile în care anul trecut prețul barilului de țiței s-a înjumătățit din cauza creșterii ofertei de petrol provenită din formațiunile de șist din SUA.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?