Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Expert: Programul lui Leancă nu conține soluții pentru problemele stringente ale țării

12 feb. 2015,, 14:15   Economie
4076 1

Foto: noi.md

„Programul de activitate al Guvernului pentru următorii 4 ani, prezentat de candidatul pentru postul de prim-ministru, Iurie Leancă, conține un set de măsuri care au fost parțial prevăzute în programele guvernelor Filat-1, Filat-2, Leancă-1 sau care fac parte dintr-un șir de strategii, programe și planuri implementate. Spre exemplu, din voluminosul Plan național de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere a Moldovei cu țările din Uniunea Europeană, aprobat recent. Se creează impresia că programul de activitate al noului guvern este compus din documentele aprobate anterior. Dar principalul este că Programul nu are caracter politic, în care ar fi expuse obiectivele și sarcinile politicii economice și altor politici, pe care intenționează să le implementeze guvernarea”, a declarat vicedirectorul Centrului de Cercetări Strategice, doctorul în economie Elena Gorelova, solicitată de NOI.md să se expună pe marginea Programului viitorului guvern.

Interlocutoarea a menționat că „în acest document sînt enumerate măsurile separate, prevăzute în programele de dezvoltare a infrastructurii transportului, energeticii, agriculturii, de reglementare a activității de antreprenoriat etc. Totodată, nu este clar dacă se va schimba și în ce măsură politica statului în domeniul impozitării, reglementării activității monopolurilor, susținerii producătorilor agricoli, dezvoltării industriei, reducerii inegalității sociale și altele. Care este scopul acestor și altor politici, care sînt prioritățile? Spre exemplu, intenția de a micșora povara fiscală asupra agenților economici este menționată printre altele”.

„În momentul de față noi avem probleme stringente, dar acest lucru nu este reflectat în programul prezentat. Ce intenționează să întreprindă Guvernul pentru scăderea ritmului de creștere a prețurilor și a sărăcirii masive a populației, ținînd cont de faptul că Banca Națională a revizuit în creștere pronosticul inflației?! Volumul remitențelor înregistrează un tren descendent, ceea ce se reflectă foarte simțitor și va afecta și pe viitor capacitatea de cumpărare a populației dintr-o parte și economia țării în ansamblu. Ce propune Guvernul în acest caz, cum va substitui el intrările de valută și veniturile din străinătate? Ce se va întîmpla cu exportul nostru, care scade în condițiile restricțiilor comerciale din partea Federației Ruse? Ce intenționează să întreprindă guvernarea dacă valabilitatea acestor restricții va fi prelungită? Prevederile Programului sînt extrem de departe de necesitățile realității. Apare o întrebare rezonabilă: pentru ce trebuie aprobat un astfel de program, care nu răspunde chestiunilor actuale și, de fapt, nu creează perspective pozitive noi pentru Moldova?”, a opinat economista.

„Și ultimul lucru. Nici unul dintre programele guvernelor alianței proeuropene nu a fost executat. Iurie Leancă va rămîne în funcție și posibil că mulți miniștri din fosta componență a Guvernului își vor păstra portofoliile. Unde e garanția că disciplina slabă de executare a deciziilor adoptate se va schimba spre bine? Astfel de garanții nimeni nu va oferi”, a conchis Gorelova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?