X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Deputați: Ministerul Sănătăţii a manifestat neglijenţă în asigurarea spitalelor cu medicamente

4 feb. 2015,, 15:45   Societate
3475 0
Foto: trm.md
Comisia parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie consideră că Ministerul Sănătăţii, Agenţia Medicamentului şi Casa Naţională a Asigurării Sociale nu au întreprins măsurile cuvenite pentru asigurarea spitalelor cu cantitatea necesară de preparate medicamentoase. Asemenea opinie au exprimat miercuri membrii Comisiei în cadrul şedinţei.

Potrivit agenţiei "Infotag", viceministrul Sănătăţii Mihai Ciobanu le-a spus deputaţilor că principala problemă a livrării de medicamente spitalelor este deprecierea valutei naţionale.

„Agenţilor economici care importă medicamente nu le mai este avantajos să le livreze conform preţurilor precedente. Pentru soluţionarea acestei probleme, ar trebui de revizuit şi perfecţionat mecanismele achiziţiilor publice, şi anume, preţul preparatului să fie stabilit în valută străină, nu cum este în prezent”, consideră el.

Potrivit viceministrului, o altă soluţie pentru asigurarea spitalelor cu cantitatea necesară de medicamente este anularea TVA-ului de 8% la importul preparatelor, ceea ce va permite ca cheltuielile să fie acoperite parţial.

"În pofida problemelor existente, dificultăţi majore în asigurarea spitalelor cu medicamente nu există", a spus Ciobanu.

Preşedintele Comisiei, deputatul din fracţiunea Partidului Comuniştilor (PCRM), Oxana Domenti, a menţionat că informaţia prezentată de viceministru nu corespunde situaţiei reale.

„Afirmaţi că spitalele sînt asigurate cu cantitatea necesară de medicamente pentru situaţii extreme, dar noi ştim că nu există rezerve. Fiind informaţi despre aceste probleme încă din noiembrie, de ce Ministerul nu a întreprins nicio măsură?”, a întrebat ea.

Secretarul Comisiei, deputatul liberal Gheorghe Brega consideră că informaţia prezentată deputaţilor ascunde situaţia reală.

„În nota explicativă a Ministerului sînt prezentate date foarte interesante. Referitor la preţurile pentru medicamente în Moldova şi ţările CSI se spune că ale noastre sînt mai mici, dar este o minciună. Preţurile în ţările CSI sînt de cîteva ori mai mici decît în Moldova. Dar Ministerul, ştiind de problemele date, nu a făcut nimic. Conducerea spitalelor şi Ministerului sînt interesate de lipsa preparatelor, deoarece în jurul fiecărui spital sînt farmaciile lor, unde pot fi găsite toate cele necesare la preţuri umflate”, a spus el.

Deputatul a atras atenţia la faptul că în principalele spitale de stat lipsesc lucrurile elementare.

„La Spitalul de Urgenţă lipsesc seringi, sisteme pentru transfuzii, perfuzii, mănuşi, Diclofenac. Ce fel de spital de urgenţă este? Ce au, analgină? O situaţie similară poate fi observată al Spitalul de Psihiatrie şi cel Oncologic. Pentru ce se mai duc acolo pacienţii? Dacă pentru ei nu sînt medicamente, mai bine să stea acasă”, s-a indignat Brega.

Democrata Valentina Stratan, de asemenea, a opinat că instituţiile de stat nu au demonstrat un interes corespunzător faţă de soluţionarea acestei probleme.

„Cum intenţionaţi să rezolvaţi aceste probleme, dacă nu întreprindeţi nimic? De ce agenţii economici care încalcă contractul de livrare a medicamentelor continuă să participe la licitaţii?”, s-a indignat deputata.

La finele şedinţei deputaţii au decis continuarea discutării acestor subiecte în timpul apropiat şi pregătirea recomandărilor şi proiectelor de lege separate.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?