X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

SUA, în conflict deschis cu propaganda Moscovei

4 feb. 2015,, 00:30   Externe
6857 8

Foto:zimaleta-tour.com

Washingtonul este hotărât să nu mai ignore războiul informaţional organizat de Kremlin. Aproape 200 de milioane de dolari au fost rezervate în 2015 pentru a oferi un răspuns solid la acţiunile ruseşti din Europa şi din Asia Centrală. O decizie ar urma să fie luată în curând şi în privinţa furnizării de ajutor militar pentru armata Ucrainei.

Puterea americană alocă fonduri pentru combaterea propagandei ruseşti. Departamentul de Stat al SUA a anunţat că proiectul de buget pentru anul fiscal 2015 prevede alocarea a 117 milioane de dolari Ucrainei şi a alte 51 de milioane Republicii Moldova şi Georgiei. Banii urmează să ajute aceste state est-europene să reziste la „presiunile şi acţiunile agresive” ale puterii de la Moscova. Alte 16 milioane de dolari ar urma să fie folosite în Europa şi Asia Centrală pentru a limita efectele dezinformării ruseşti. Conform Mediafax, apărarea libertăţii de exprimare şi a jurnalismului independent, întărirea democraţiei şi a statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi securitatea energetică sunt considerate de Preşedinţia americană ca fiind elemente cheie în combaterea influenţei puterii de la Moscova.Armele întârzie

Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului De stat a dezvăluit că până în acest moment nu s-a luat încă nici o decizie în privinţa furnizării de arme trupelor ucrainene. Oficialul american a adăugat că, deşi administraţia Obama îşi rezervă dreptul de a discuta „o întreagă gamă de opţiuni”, puterea de la Washington ar vrea să evite declanşarea unui „război prin procură” cu Kremlinul. Psaki a subliniat totodată că atât sancţiunile economice, cât şi celelalte măsuri luate în privinţa Rusiei sunt destinate să convingă Moscova că trebuie să renunţe la atitudinea agresivă pe care o are în raport cu vecinii săi.

Ivo Daalder (foto), fostul ambasador al Statelor Unite la NATO, şi Michele Flournoy, fost numărul trei în ierarhia militară de la Washington, au publicat un raport în care cer autorităţilor americane să trimită în Ucraina radare, drone, rachete antitanc şi instalaţii pentru bruiajul comunicaţiilor. Întârzierea ajutorului american avantajează însă forţele Rusiei, atrage atenţia AFP. O analiză a agenţiei arată că în timp ce SUA sunt blocate în evaluarea eventualelor consecinţe ale implicării militare de partea Guvernului de la Kiev, separatiştii sprijiniţi de Moscova îşi intensifică ofensiva pentru a putea obţine cât mai multe victorii militare înainte ca armele americane să ajungă în Ucraina.

Bulgaria acuză

Nikolai Nencev, ministrul Apărării din Bulgaria, a acuzat Rusia că foloseşte propaganda pentru a tensiona situaţia internaţională, informează Agerpres. „Cei care provoacă ceea ce eu numesc «isterie» sunt și ei mereu aceiași. Ideea este de a crea panică și confuzie și de a sugera că noi urmează să facem ceva împotriva Rusiei sau a Ucrainei”, a afirmat politicianul bulgar. Un reportaj recent al ediţiei bulgare a postului de radio Vocea Rusiei atrăgea atenţia că implicarea Bulgariei în criza ucraineană pune statul bulgar într-o situaţie periculoasă. „Amenințările pentru Bulgaria din cauza implicării sale într-o aventură periculoasă, ca satelit al NATO în Europa de Est, nu prea departe de granițele cu Ucraina și Rusia, sunt foarte reale”, se arată în reportajul ruşilor. Ministrul Nencev a dezminţit totodată informaţiile potrivit cărora armata bulgară a trimis un ordin de mobilizare a rezerviştilor. El a adăugat că în acest an sunt pregătite 77 de exerciţii militare comune cu NATO.

Alături de Putin

Un sondaj publicat marţi de Centrul Independent Levada din Rusia arată că politica externă a Moscovei se bucură de aprobarea a două treimi dintre cetăţeni. Potrivit studiului, 47% dintre ruşi recunosc că sancţiunile economice ale Occidentului prezintă probleme „grave” sau „foarte grave” pentru familiile lor, dar sunt de părere că Vladimir Putin trebuie să nu cedeze în faţa Vestului. O treime dintre ruşi este favorabilă adoptării unor sancţiuni proprii, în vreme ce o altă treime ar prefera să ignore doleanţele puterilor occidentale. Doar un rus din cinci este favorabil negocierii unui compromis cu Vestul. Căderea rublei şi a scăderea accentuată a preţului barilului de petrol a adus cu sine mari probleme economice pentru Guvernul de la Moscova.

Soldaţi americani în România

Statele Unite au cerut permisiunea de a-şi disloca în România o forţă suplimentară de maxim 250 de soldaţi. Potrivit unei informări trimise de preşedintele Klaus Iohannis către Parlamentul României, în baza de la Kogălniceanu ar urma să ajungă mai multe aeronave militare care să permită continuarea operaţiunilor de transport înspre şi dinspre Afganistan.

Exerciţii militare ruseşti

Armata rusă a început manevre militare de amploare în Districtul Militar Sud. Potrivit Agerpres, peste 1.700 de soldaţi şi peste 350 de echipamente militare sunt implicate în exerciţii desfăşurate în regiunea Volgograd, la Stavropol și Krasnodar, în recent anexata Crimee, în Osetia de Nord și în Armenia, o fostă republică sovietică din Caucazul de Sud care găzduieşte o bază militară rusească.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?