X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

Cursul oficial de azi al leului faţă de dolarul SUA este cu doar un ban mai mare decît cel de ieri

30 ian. 2015,, 09:40   Economie
3478 0
Foto: dosug.md
Cursul oficial al leului moldovenesc faţă de dolarul SUA îşi încetineşte căderea: pentru azi, 30 ianuarie, Banca Naţională (BNM) a stabilit un curs de 17,8535 MDL:$1, ceea ce este cu doar un ban mai mult decît cursul oficial de joi.

Dealerii valutari, a căror opinie a fost solicitată de agenția "Infotag", consideră că măsurile administrative ale regulatorului se fac vizibile, dar totuşi pe piaţă se resimte cererea de valută.

"Se creează impresia că din contul limitării cursului de vînzare a lichidităţilor, banca vinde valută la licitaţii, dar volumele vînzărilor sunt nesemnificative, fapt ce nu permite regulatorului să satisfacă complet cererea de valută", a spus interlocutorul agenţiei, indicînd că băncile satisfac cererile clienţilor de cumpărare a valutei la cursul de 18,1-18,2 MDL:$1.

În ceea ce priveşte reacţia participanţilor pieţei la decizia regulatorului de a majora rata de bază cu două puncte procentuale, pînă la 8,5%, precum şi majorarea rezervelor obligatorii pînă la 16%, iar pe viitor pînă la 18%, atunci mulţi consideră că această decizie este "puţin întîrziată".

"Reglementare atît de rigidă obligă băncile să pună pe primul loc prioritatea supravieţuirii, nu a creditării", a menţionat unul dintre participanţii pieţei, afirmînd că "regulatorul a pus băncile la zid, dar ce va face în martie, cînd va trebui creditat sectorul agricol?".

Analiştii afirmă că prin asemenea măsuri regulatorul dă un semnal pieţei, în particular băncilor, să majoreze dobînzile la depozite, deoarece cu actualele dobînzi deponenţii, din cauza deprecierii leului, suportă pierderi.

"Este evident că BNM, prin asemenea decizii, pedepseşte băncile, care s-au lăsat ca duse de val de jocurile valutare. Unele bănci au profitat din operaţiunile valutare, ceea ce i-a ajutat să-şi salveze reputaţia, demonstrînd rezultate bune ale venitului", afirmă ei, considerînd că fără speculaţii şi băncile ar fi suferit pierderi.

Unii experţi cataloghează decizia BNM drept "o imitare a activităţii".

"Iniţial a scos pe piaţă 6 miliarde de lei sub formă de ajutor unui număr de trei bănci, iar acum reduce masa de lei şi scumpeşte banii", menţionează experţii.

În opinia lor, aceste acţiuni BNM trebuia să le întreprindă cu jumătate de an în urmă, şi rezervele să fie majorate pînă la 20%, cum a mai procedat anterior BNM. Deşi, în opinia altor participanţi ai pieţei, regulatorul vede că economia a început să consume mai puţini bani, de aceea o parte din resurse apar pe piaţa valutară, ceea ce tot mai tangibil "apasă" cursul leul moldovenesc.

În ceea ce priveşte "scumpirea banilor pe piaţă", atunci prima despre aceasta a semnalat rentabilitatea valorilor mobiliare de stat, care este considerată una dintre cele mai sensibile instrumente. În ultimele luni statul împrumută bani pe piaţă, emiţînd VMS cu rentabilitatea de 12,5-13,5%, deoarece la un nivel mai mic băncile nu cumpără VMS.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?