Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Președintele Ucrainei îi cere lui Putin, într-o scrisoare, să respecte acordurile de la Minsk

28 ian. 2015,, 11:25   Externe
3700 16

Foto: ruvr.ru

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, i-a trimis o scrisoare omologului său rus, Vladimir Putin, cerîndu-i ca Moscova să respecte prevederile acordurilor de la Minsk în cadrul procesului de soluționare a conflictului din Donbas (est) și eliberarea Nadiei Savcenko, femeia pilot ucraineană, acuzată de Rusia de implicare în uciderea a doi jurnaliști ruși în vară în estul Ucrainei, potrivit agenției de presă Ria Novosti.

'I-am trimis o scrisoare zilele trecute președintelui Vladimir Putin, în care i-am solicitat nu doar încetarea focului și respectarea acordurilor de la Minsk, ci și eliberarea Nadiei Savcenko', subliniază Poroșenko, într-un comunicat postat miercuri pe site-ul oficial al președinției de la Kiev.

Președintele ucrainean a evocat că și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) cere, de asemenea, eliberarea Nadiei Savcenko, aleasă deputat pe lista partidului Batkivșcina (Patria) al fostului premier Iulia Timoșenko. Ucraina, care respinge toate acuzațiile ce îi sînt aduse acesteia de către Moscova, o consideră drept o eroină și a inclus-o în delegația sa la APCE.

În același context, Poroșenko a subliniat 'necesitatea ca toate părțile să pună în aplicare acordurile Minsk', estimînd că sancțiunile împotriva Rusiei sînt eficiente. 'Trebuie create condiții pentru a obliga Rusia să participe la negocieri și să își îndeplinească obligațiile asumate', a spus el.

Potrivit Ria Novosti, Poroșenko a răspuns abia luni (26 ianuarie) la scrisoarea trimisă de președintele rus în 15 ianuarie și în care expusese o serie de propuneri privind reglementare situației din estul Ucrainei, între care retragerea urgentă a armelor grele de la linia de contact în teatrul de operațiuni.

De la sfîrșitul săptămînii trecute, situația din estul Ucrainei s-a deteriorat în mod grav, înregistrîndu-se o recrudescență a ostilităților pe întreaga linie a frontului în estul separatist.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?