X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

În parcul de lîngă monumentul lui Ion Soltîs din Minsk se amenajează o alee

14 apr. 02:00   Societate
5916 0

La Minsk, în parcul de lîngă monumentul conaționalului nostru, moldoveanul, Erou al Uniunii Sovietice, Ion Soltîs, se amenajează o alee.

Despre aceasta a relatat celebrul showman, maestru de ceremonii, deținător al titlului "Cel mai bun toastmaster din lume", deținător al Ordinului de Onoare Pavel Duganov, care a participat la eveniment la invitația fostului ambasador al Republicii Moldova în Belarus Victor Sorocean, relatează Noi.md.

El a menționat că lîngă monumentul lui Ion Soltîs din Minsk a fost instalată o placă comemorativă, iar la amenajarea aleii participă și pionierii locali, care, în acest mod, iau lecții de muncă și omagiu față de eroi din copilărie, ceea ce este foarte important.

"Veșnică amintire pentru eroi!" a subliniat Pavel Duganov.

Despre renumitul nostru conațional, Eroul Uniunii Sovietice Ion Soltîs și despre fapta sa se scria în manualele școlare, taberele și echipele de pionieri purtau numele său.


În 1945, Ion Soltîs, în vîrstă de 22 de ani, în timpul unei lupte, fiind deja rănit, a închis deschizătura unui buncăr inamic, repetînd astfel fapta eroică a lui Alexandr Matrosov.

Cea de-a 100-a aniversare a nașterii celebrului erou al pămîntului moldovenesc, mitraliorul Ivan Sidorovici Soltîs a fost sărbătorită la 5 septembrie 2023. Acest băiat simplu din satul Cuzmin, raionul Camenca, nu a trăit nici măcar pînă la vîrsta de 25 de ani, împărtășind în mod onest, în calitate de soldat, destinul zbuciumat al generației sale.

A fost înmormîntat nu departe de cîmpul de luptă, în partea de vest a localității Luisenthal din Polonia.

21
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?