X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Regulile de intrare în Rusia pentru muncitorii migranţi s-au schimbat brusc

21 ian. 2015,, 12:45   Societate
37845 5
Foto: novostipmr.com
Începînd cu 1 ianuarie 2015, într-o măsură considerabilă s-au modificat regulile de intrare în Rusia pentru muncitorii migranţi, a relatat într-un interviu pentru ITAR-TASS, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a menţionat, în particular, că se anulează cotele pentru muncitorii migranţi şi a permiselor de lucru, fiind introdus un document unic – patenta, valabilă pentru angajare, atît la companie, cît şi la persoane fizice.

„La traversarea frontierei Federației Ruse, în cartea migraţională trebuie de indicat că scopul vizitei este munca, în caz contrar patenta nu va fi acordată. Apoi solicitanţii trebuie să depună o cerere la Serviciul Federal de Migraţiune (SFM) şi să prezinte o serie de adeverinţe: actul de identitate, cartea migraţională, asigurarea medicală, precum şi adeverinţe ce atestă lipsa bolilor infecţioase şi HIV, certificat ce atestă cunoaşterea limbii ruse, istoriei şi bazelor legislaţiei Rusiei, documente privind înregistrarea migraţională. Pentru aceasta se acordă 30 de zile calendaristice din momentul intrării pe teritoriul Rusiei, deoarece pentru întîrziere solicitantul va fi nevoit să achite o amendă de pînă la 15 mii de ruble ($234)”, a explicat el.

„Documentele sînt înmînate doar solicitantului după prezentarea actului de identitate, precum şi a documentului ce confirmă achitarea impozitului pentru veniturile persoanelor fizice sub formă de avans fix pe perioada valabilităţii patentei”, a spus Muhametşin.

Potrivit diplomatului, patenta se acordă pe un termen de la 1 pînă la 12 luni şi poate fi înnoită pentru o nouă perioadă fără a ieşi din Rusia.

Ambasadorul a atras atenţia la faptul că patenta acordă dreptul la lucru pe teritoriul subiectului Federației Ruse de care a fost emis, iar pentru alte regiuni urmează să fie reînregistrat la organele teritoriale ale SFM.

Muhametşin a amintit despre înăsprirea sancţiunilor pentru migranţii care au încălcat termenele de aflare în Federația Rusă.

„Un cetăţean străin se poate afla în Rusia nu mai mult de 90 de zile, apoi trebuie să obţină documente pentru dreptul de a continua să stea în ţară: patenta pentru lucru sau documentele de şedere temporară. Dacă persoana în cauză nu se încadrează în termene şi pleacă mai tîrziu, sistemul informaţional fixează încălcarea şi persoana ajunge în "stop-list". Aceasta înseamnă că în următorii trei ani i se va interzice intrarea în Rusia. Aceeaşi regulă se aplică şi în privinţa celor care au comis două sau mai multe încălcări pe parcursul unui an. În prezent intrarea în Federația Rusă este închisă pentru peste 1,3 milioane de cetăţeni străini”, a precizat ambasadorul.

Potrivit datelor Băncii Centrale a FR în primele nouă luni ale 2014 muncitorii migranţi au transferat în Moldova circa $983 mil., ceea ce este cu 7,9% ($72 mil.) mai mult decât în perioada similară din 2013. Partea rusă afirmă că în ţară sunt cel puţin 500 mii de cetăţeni ai RM, iar Chişinăul oficial afirmă că în Rusia sunt cel mult (inclusiv muncitorii sezonieri) 350 mii de oameni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?