Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Puterea de la Kiev promite victoria: Ucraina controlează aeroportul din Doneţk

20 ian. 2015,, 05:00   Externe
18126 39

Foto: lenta.ru

Încercarea forţelor proruse de a elimina ultimul bastion ucrainean din Doneţk a dat greş. Intervenţia tancurilor a oprit ofensiva teroriştilor şi a permis întărirea apărătorilor ucraineni.

Situaţia pare să fi revenit la normal în oraşul Doneţk, după trei zile de lupte violente date între armata ucraineană şi separatiştii proruşi pentru controlarea aeroportului „Serghei Prokofiev”. Pentru a face faţă ofensivei declanşate de terorişti, trupele ucrainene au fost nevoite să apeleze la tancuri. Acestea au creat un culoar spre aeroport care a permis retragerea răniţilor şi trimiterea de trupe pentru consolidarea poziţiilor ucrainene.

Andrei Lîşenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, a precizat că forţele militare ale Ucrainei au „curăţat aproape în întregime incinta aeroportului”, fără a depăşi linia frontului stabilită de acordurile de pace de la Minsk. Conform Mediafax, oficialul ucrainean a dat asigurări că nu au fost încălcate prevederile armistiţiului convenit în luna decembrie. El a adăugat că două grupuri de militari ruşi au traversat luni frontiera ruso-ucraineană. „Fiecare grup era format din 300-350 de militari”, a precizat Lîşenko. Serviciile de securitate de la Kiev estimează că peste 8.500 de soldaţi ruşi luptă de partea separatiştilor.

Petro Poroşenko, preşedintele proocidental al Ucrainei, a promis că va recâştiga întregul bazin Donbas, informează Agerpres. Într-un discurs ţinut în Piaţa Independenţei din capitala Kiev, cu ocazia unuir marş de comemorare a victimelor războiului din est, liderul ucrainean a subliniat că unitatea naţională este esenţială pentru victoria în conflictul militar cu Rusia. „Nu vom ceda nici o palmă de pământ ucrainean. Noi vom recuceri Donbasul, vom renaște ucrainitatea în Donbas”, a afirmat politicianul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?