X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1412

UE aprobă utilizarea veniturilor din activele înghețate ale Rusiei

21 mai. 15:50   Externe
2401 2

Uniunea Europeană a aprobat utilizarea veniturilor din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru a ajuta Ucraina, datorită căreia Kievul va primi 3 miliarde de euro doar în 2024.

Ministrul ceh de externe Jan Lipavsky a anunțat acest lucru pe rețeaua de socializare X, menționînd că 90% din această sumă va merge în sprijinul Forțelor Armate ale Ucrainei.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro pe an, în timp ce Ucraina va primi asistență de două ori pe an, scrie Bloomberg.

Conform planurilor UE, Ucraina va primi profitul net din activele primite din 15 februarie. Din acea zi, conform raportului din primul trimestru al depozitarului belgian Euroclear, activele rusești înghețate în valoare de aproximativ 159 de miliarde de euro au generat un profit de 557 de milioane de euro.

Euroclear va păstra profiturile primite înainte de 15 februarie pentru a acoperi riscurile, de exemplu, legate de procesele din Rusia. Planul UE include, de asemenea, un mecanism care să permită depozitarului să păstreze mai multe fonduri dacă acestea sînt insuficiente pentru a face față oricăror riscuri bruște.

După intrarea trupelor ruse în Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat activele Băncii Centrale Ruse în valoare de aproximativ 280 de miliarde de dolari sub formă de numerar și valori mobiliare. Majoritatea sînt în Euroclear belgian.

În aprilie, Camera Reprezentanților a SUA a adoptat un proiect de lege prin care se alocă Ucrainei un ajutor de 60,8 miliarde de dolari. Pe 8 mai, reprezentanții permanenți ai Consiliului Uniunii Europene au convenit asupra unui mecanism de utilizare a activelor rusești înghețate. Fondul Monetar Internațional a avertizat că utilizarea acestor active ar putea submina sistemul monetar global.

7
0
0
1
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав