X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4014

Rusia: Hodorkovski stie de ce s-a prabusit rubla!

18 ian. 2015,, 01:00   Externe
8352 7

Foto: newsru.com

Fostul patron al grupului petrolier IUKOS, Mihail Hodorkovski, a catalogat sistemul de guvernare a Rusiei drept unul dintre punctele nevralgice ale regimului Vladimir Putin. In opinia fostului oligarh, rubla nu s-ar fi prabusit in "joia neagra", daca liderul de la Kremlin nu ar fi fost ocupat cu Ucraina, neputand fi, astfel, contactat telefonic pentru a obtine aprobarea lui pentru folosirea banilor Bancii centrale cu scopul stabilizarii pietei.

Pe 16 decembrie, moneda rusa a inregistrat cel mai puternic declin din istorie, euro trecand de 100 de ruble, iar dolarul sarind de 80 de ruble. O luna mai tarziu, autoritatile de la Moscova au anuntat ca circumstantele prabusirii rublei vor fi cercetate de FSB (fostul KGB) si de Parchetul general.

Intr-un interviu acordat CNN, Hodorkovski a explicat: "Pentru a pune in miscare rezervele Bancii centrale, este nevoie de un ordin semnat personal de Putin. Dar presedintele Bancii centrale nu a reusit sa-l prinda la telefon pe Putin, pentru ca Putin avea alte probleme pe cap. La nici o zi, rubla s-a prabusit. Au scos-o, oarecum, din prapastie, dar socul a ramas", a spus Hodorkovski.

In ceea ce priveste o schimbare de regim in Rusia, Hodorkovski a vorbit despre o miscare "lina". "Daca as putea, as face tot ce este posibil pentru ca schimbarea de regim sa fie una lina. Nu cred ca pentru asa ceva ar trebui irosite vieti omenesti. E adevarat, toti intelegem a, la un moment dat, situtia ar putea exploda si nimeni nu poate oferi garantii. Fizic este imosibil asa ceva", a completat cel care a petrecut aproape 10 ani in inchisoarile din Rusia pentru ca a indraznit sa-l contrazica pe Putin.

Hodorkovski este convins ca Putin nu va reusi sa-si mentina nealterate cota de popularitate pana in 2018, anul urmtoarelor alegeri prezidentiale. "Ratingul lui Putin a inceput deja sa cada. 15 ani reprezinta un ciclu politic tipic pentru Rusia. Putin pierde increderea oamenilor inclusiv pentru ca anturajul lui fura fara oprire. De altfel, si sunt convins de asta, Crimeea a fost anexata pentru a distrage atentia. Si, trebuie sa recunoastem, a reusit. Evenimentele din Crimeea au venit insa prea devreme. Putin are nevoie de rating pana in 2018. Va trebui sa ofere altceva oamenilor: din punct de vedere economic, lucrurile nu vor merge prea bine", a prognozat Hodorkovski in interviul pentru CNN.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?