X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

BNM poate atenua creșterea tarifelor la gaze și energia electrică

17 ian. 2015,, 14:00   Economie
4520 0

Foto: noi.md

Banca Națională a Moldovei a comunicat că poate atenua parțial creșterea tarifelor la gaze naturale și energie electrică pentru consumatorii finali, cauzată de devalorizarea valutei naționale, relatează NOI.md.

După cum se menționează în comunicatul BNM, în legătură cu deprecierea considerabilă a leului moldovenesc față de valuta americană, în 2015 există un risc sporit de revizuire a tarifelor reglementate în vederea majorării acestora. În particular, majorarea tarifelor la gaze și energie electrică poate fi condiționată de un curs mai înalt al dolarului față de leul moldovenesc, în comparație cu indicatorii prevăzuți la calcularea tarifelor în anul 2012.

Totodată, după cum a menționat Banca Națională a Moldovei, evoluția prețurilor la resursele energetice pe piața mondială ar putea contribui atît la scăderea prețurilor interne la combustibil în Moldova, cît și la atenuarea parțială a presiunii asupra majorării tarifelor la gaze naturale și energia electrică.

De menționat că în acest an, în urma scăderii considerabile a prețurilor la petrol pe piața mondială, se așteaptă o reducere substanțială a prețului la gaze naturale ruse, livrate de „Gazprom” în Moldova, deoarece la calcularea prețului acestora se ține cont și de evoluția prețurilor la produse petroliere în ultimele 9 luni. Anterior vicepremierul, ministrul în exercițiu al Economiei a menționat că, începînd cu 1 ianuarie 2015, prețul de bază la combustibil rus pentru Moldova va constitui 331,8 dolari pentru o mie metri cub, iar în al doilea trimestru al anului 2015 el ar putea să se reducă pînă la 310-311 dolari pentru o mie metri cub. Andrian Candu a mai specificat că diminuarea prețului de achiziție a gazelor creează premize pentru micșorarea tarifelor interne la gaze pentru consumatorii finali.

Totodată, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Alexandru Gusev, a declarat jurnaliștilor că în anul 2015 tarifele la gaze naturale pentru consumatorii finali din Moldova trebuie să sporească în urma deprecierii considerabile a leului moldovenesc în raport cu dolarul american. El a reiterat că ultima oară tariful la gaze pentru consumatorii finali din Moldova a fost revizuit în anul 2011, atunci cînd cursul leului față de dolar constituia 11,9 lei, iar acum valuta americană este vîndută mai scump și reducerea prețului de achiziție a gazelor naturale este nivelată de majorarea considerabilă a cursului valutei străine în raport cu leul moldovenesc.

Recent cea mai mare companie de distribuție a energiei electrice din țară – Gas Natural Fenosa – a declarat că așteaptă ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică să majoreze tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali în legătură cu devalorizarea leului. După cum a precizat Secretarul de presă al companiei, Vasile Gribincea, consumatorii achită energia electrică consumată la tariful stabilit de ANRE în lei. Însă întreprinderea procură pînă la 80 la sută din energia electrică necesară contra valută, și cursul valutar este luat în considerare la stabilirea tarifului la energia electrică. În structura actualului tarif s-a prevăzut cursul leului în raport cu valuta americană în valoare de 11,83 lei pentru un dolar, pe cînd astăzi cursul acestuia este mult mai mare. Vasile Gribincea a menționat că Gas Natural Fenosa așteaptă ca ANRE să reexamineze tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali în vederea ajustării acestora la noile realități.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?