Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Ministrul Finanțelor admite că salariile ar putea crește

18 mai. 10:31   Societate
10623 0

Republica Moldova plătește, în prezent, cel mai mic salariu minim pe economie din Europa, susține ministrul Finanțelor, Petru Rotaru. Oficialul admite, însă, că lefurile moldovenilor ar putea crește, în curînd.

Potrivit lui, soluțiile sînt căutate de autorități, sindicate și patronate, în comun. Șeful de la Finanțe a precizat, în cadrul unei emisiuni de la RLive, că creșterea salariilor nu doar implică costuri bugetare, dar și crește presiunea atît pe mediul de business, cît și pe companiile private, notează Noi.md cu referire la moldova1.

„Noi pentru anul 2024 am crescut salariul de la 4000 de lei la 5000 de lei, am avut o creștere cu 25 la sută. O creștere mare, dar nu suficientă pentru nevoile cetățenilor. Avem o înțelegere de comun cu patronatele, sindicatelor și Ministerul Muncii și Protecției Sociale ca să discutăm o perspectivă foarte clară pe termen mediu cu cît o să crească salariul minim pe economie, astfel încît să ajungem la un minim acceptabil. Salariul minim trebuie să fie jumătate din salariul mediu pe economie. Astfel, dacă noi avem 13 700, salariul minim ar trebui să fie 7000 de lei. Acest lucru implică costuri nu doar bugetare pentru că atunci cînd stabilești salariul minim crește presiunea și pe mediu de business deoarece ei trebuie să asigure aceste salarii”, a spus Petru Rotaru.

Precizăm că, de la 1 ianuarie 2024, salariul minim în R. Moldova a fost majorat cu 25% - pînă la 5000 de lei cu un timp mediu lunar de lucru de 169 de ore, ceea ce va însemna 29,58 de lei pe oră. Anterior, salariul minim în Republica Moldova în sectorul real și cel bugetar era același și se ridica la 4000 de lei pe lună, cu un timp mediu lunar de lucru de 169 de ore (23,67 lei pe oră).

Majorarea salariului minim la 5000 de lei a avut drept scop asigurarea sustenabilității creșterii garanțiilor salariale minime pentru lucrători, precum și susținerea puterii de cumpărare a acestora.


Potrivit unui clasament realizat de Visual Capitalist, în Republica Moldova este cel ma mic salariul din Europa, echivalentul a patru euro/oră. Țara cu cel mai mare salariu de pe continentul european (47,2 euro/oră) este Luxemburg. La fel, capitala serviciilor financiare din Europa are cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume.

Danemarca și Norvegia din Scandinavia au, de asemenea, salarii bune (42 euro/oră), deși Suedia (26 euro/oră) se situează mai degrabă la mijlocul clasamentului.

Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu din acest set de date, de 8 euro/oră. Cu 10,4 euro pe oră, România se situează în acest clasament pe penultimul loc, aproape de media din Letonia, care are un salariu mediu pe oră de 10,7 euro. Puțin mai bine plătiți sînt ungurii (11 euro/ oră) și polonezii (11,9 euro/oră). Acest indicator a crescut ușor și în România, de la 8 euro/ oră în 2021 și 9 euro în 2022, după cum arată datele Eurostat.

5
4
2
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?