X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Banca Mondială a îndemnat la înlăturarea obstacolelor din calea transferurilor băneşti

15 ian. 2015,, 17:15   Economie
4930 0
Foto: finatica.by
Transferurile băneşti sînt o sursă importantă de venit pentru multe ţări în curs de dezvoltare, un aflux stabil de capital, consideră Banca Mondială (BM), îndemnînd să nu fie admise obstacole în calea dezvoltării acestui instrument financiar.

Potrivit agenţiei "Infotag", experţii BM menţionează în raportul Migration and Remittances Brief, că transferurile băneşti rămîneau stabile chiar şi în condiţiile instabilităţii financiare, cînd fluxurile de capital s-au redus drastic. Acest "efect stabilizator este în special actual pentru ţările cu un număr mare de migranţi".

Potrivit datelor băncii, în 2013 India era lider în lume la volumul remitenţelor ($70 mld.). Apoi urmează China ($60 mld.), Filipine ($25 mld.), Mexic ($22 mld.). În Moldova remitenţele sînt considerabil mai puţine - $1,6 mld., însă pe cap de locuitor acesta este unul dintre cei mai înalţi indici. Şi la cota remitenţelor faţă de PIB Moldova cu 25% ocupă locul patru în lume după Tadjikistan (42%), Kîrgîzstan (32%) şi Nepal (29%).

BM prognozează că importanţa remitenţelor ca sursă de resurse externe va continua să crească. Potrivit calculelor sale, începînd cu anul 2000 volumul transferurilor băneşti în ţările în curs de dezvoltare a atins circa 60% din volumul fluxurilor totale de investiţii străine directe şi a devenit cea mai mare sursă de valută străină.

În plus, acest instrument financiar este mai stabil decît alte fluxuri de capital, chiar şi în perioada oscilaţiilor financiare. De exemplu, în timpul ultimelor modificări bruşte, cînd fluxurile de capital s-au redus în medie cu 14,8%, transferurile băneşti au crescut cu 6%. Caracterul stabil al transferurilor băneşti înseamnă că acestea pot contribui la reglementarea consumului în ţările în curs de dezvoltare, care deseori se confruntă cu instabilitate macroeconomică.

În baza acestor considerente, BM a îndemnat la înlăturarea obstacolelor din calea dezvoltării acestui instrument. În particular, banca îndeamnă la încurajarea concurenţei în domeniul transferurilor băneşti; înlăturarea taxelor la transferurile băneşti; precum şi evitarea regimurilor valutare, care reduc semnificaţia valutei locale a transferurilor băneşti.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?