X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Deprecierea leului la începutul anului 2015 este continuarea istoriei din anii trecuţi

15 ian. 2015,, 17:00   Economie
7012 4
Foto: actualitati.md
Deprecierea leului la începutul anului 2015 este continuarea "istoriei de depreciere" din anii precedenţi, consideră vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova.

Comentînd, la solicitarea agenției "Infotag", deprecierea valutei naţionale în ultimele zile, ea a opinat că "în 2013 Banca Naţională a Moldovei (BNM) a pierdut timpul oportun pentru normalizarea situaţiei de pe piaţa valutară şi prevenirea speculaţiilor, care au şi dezechilibrat piaţa valutară".

"În ultima perioadă deprecierea valutei naţionale a început să fie influenţată şi de factori obiectivi – reducerea afluxului de valută sub formă de venit din export şi transferuri băneşti ale muncitorilor migranţi", a explicat economistul.

În opinia expertei, "cererea de valută în republică depăşeşte ferm oferta acesteia, în ceea ce şi constă cauza deprecierii, care este dificil de oprit doar prin intervenţii valutare".

Gorelova a spus că una dintre căile nestandarde de încetinire a ritmurilor deprecierii în actualele condiţii ar fi intensificarea controlului din partea BNM asupra operaţiunilor valutare ale băncilor comerciale şi clienţilor săi pentru prevenirea speculaţiilor valutare şi cererii sporite de valută.

"Dar situaţia din sectorul bancar denotă faptul că BNM a slăbit considerabil controlul şi monitorizarea nu doar a operaţiunilor valutare ale băncilor", consideră expertul.

Vorbind despre sosirea în zilele următoare a misiunii de evaluare a FMI, economistul a menţionat că experţii organizaţiei financiare autoritare sînt îngrijoraţi de situaţia din sectorul bancar din Moldova, care este apreciată de ei ca fiind nesatisfăcătore.

"Evident că situaţia din sectorul bancar va deveni unul dintre principalele subiecte ale apropiatelor negocieri ale specialiştilor FMI şi Guvernul Republicii Moldova. Însă e puțin probabil că deprecierea leului va fi subiectul principal, deoarece negociatorii vor fi de acord cu faptul că acest proces este influenţat de factori obiectivi", a relatat vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, amintind că riscul principal al deprecierii valutei naţionale pentru dezvoltarea economiei şi pentru populaţie este sporirea inflaţiei, care poate genera reducerea cererii de consum şi a producerii interne.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?