X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Ucraina: Arseni Iaţeniuk promite referendum pentru NATO şi UE

9 ian. 2015,, 22:00   Externe
9294 35

Foto: infoua.biz

Puterea de la Kiev este hotărâtă să aducă ţara în interiorul blocului politic occidental. Guvernul ucrainean va consulta populaţia atât în privinţa aderării la Uniunea Europeană, cât şi pentru integrarea în structurile militare euro-atlantice.

Premierul din Ucraina, Arseni Iaţeniuk, a explicat că autorităţile de la Kiev vor înainte o cerere de aderare la NATO doar după ce vor organiza un referendum. În acest sens, politicianul a amintit că Rada Supremă, legislativul naţional, a anulat statutul de ţară nealiniată.

Şeful Guvernului de la Kiev a subliniat că organizarea referendumului naţional şi depunerea candidaturii vor avea loc abia după ce vor fi făcute toate reformele necesare pentru atingerea standardelor NATO. O decizia asemănătoare va fi luată şi în cazul aderării la Uniunea Europeană, a mai spus liderul ucrainean.

Ajutor european

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat joi deblocarea a 1,8 miliarde de euro ajutor suplimentar pentru Ucraina. El a subliniat că hotărârea CE arată încă o dată că „solidaritatea cu Ucraina nu reprezintă doar cuvinte goale” şi Guvernul de la Kiev se poate baza pe ajutorul Europei. „Ucraina nu este singură. Europa este unită alături de Ucraina și susține programul de reformă al noului guvern”, a precizat liderul CE într-un comunicat citat de Agerpres. Propunerea trebuie aprobată de statele din Uniunea Europeană şi Parlamentul European. Conform Comisiei Europene, fondurile ar urma „să ajute Ucraina pe plan economic și financiar în fața provocărilor grave cu care se confruntă țara”.

Discuţii Germania - Rusia

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a convenit cu omologul său german, Frank Walter-Steinmeier, asupra continuării negocierilor de pace în formatul consacrat Rusia – Ucraina – Germania - Franţa. Conform unui comunicat al diplomaţiei ruse, cei doi lideri politici susţin o soluţionare paşnică a conflictului, continuarea schimburilor de prizonieri şi „demararea cât mai grabnică a unei veritabile reforme constituţionale, cu participarea tuturor regiunilor şi forţelor politice ale Ucrainei”. Steinmeier a declarat, într-un interviu acordat postului german de televiziune ZDF, că nu susţine aderarea la NATO a Ucrainei. „Statutul Ucrainei de membru în NATO nu se poate afla, în opinia mea, pe agenda zilei. În orice caz, nu văd Ucraina pe drumul aderării la NATO”, a afirmat liderul german.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?