Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Ambasadorii UE convin asupra unor garanții de securitate pentru Ucraina

11 mai. 13:30   Externe
2708 0

Uniunea Europeană a convenit cu Ucraina asupra unor garanții de securitate. Acordul ar putea fi semnat cel tîrziu la începutul lunii iulie, scrie RBC-Ucraina cu referire la Welt.

Potrivit ziarului, ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au convenit recent asupra unui text de unsprezece pagini etichetat drept "confidențial".

În textul acordului se precizează că Uniunea Europeană și statele sale membre joacă un rol-cheie în securitatea și durabilitatea pe termen lung a Ucrainei prin sprijin militar, umanitar, financiar, comercial și economic. De asemenea, acesta se referă la găzduirea refugiaților, la sprijinul pentru reforme și sancțiuni și la reconstrucție.

UE se angajează să organizeze consultații imediat, în termen de 24 de ore, în cazul unor noi atacuri. Totuși, acest lucru exclude participarea trupelor europene la operațiunile de luptă împotriva Rusiei. Bruxelles-ul se angajează să continue să antreneze armata ucraineană și să acorde asistență în domeniul apărării.

După cum notează Welt, Fondul de sprijin pentru Ucraina va avea un buget de 5 miliarde de euro în 2024. Bugetul poate crește pînă în 2027, va depinde de ceea ce va avea nevoie armata ucraineană în viitor și de contribuțiile bilaterale suplimentare pe care le vor face țările UE.


De asemenea, UE s-a angajat să ofere Ucrainei un sprijin pe scară largă pentru reconstrucție. Asistența financiară este estimată la miliarde de euro. În februarie 2023, Banca Mondială a estimat costul reconstrucției Ucrainei la 411 miliarde de dolari, dar de atunci amploarea distrugerilor a crescut.

Bruxelles-ul se așteaptă ca în curînd Comisia Europeană să facă o propunere care să prevadă crearea unui anumit fond pentru reconstrucția Ucrainei și a Fîșiei Gaza.

Vă reamintim că Ucraina și o serie de țări partenere au semnat acorduri bilaterale privind garanțiile de securitate. Fiecare dintre acorduri conține clauze similare, precum și angajamente individuale.

Șapte țări UE au oferit Ucrainei garanții de securitate. Este vorba despre Germania, Danemarca, Franța, Italia, Finlanda, Olanda și Letonia. De asemenea, au fost încheiate acorduri cu Canada și Regatul Unit.

În prezent, sînt în curs de desfășurare negocieri cu SUA privind garanțiile de securitate. Ucraina se așteaptă ca acordul să fie semnat în curînd.

4
0
0
3
42

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?