X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Siguranța alimentelor este o direcție corectă (VIDEO)

16 dec. 2014,, 14:45   Societate
3864 0
Foto: noi.md
„Este insuficient să se realizeze reforme, important este ca ele să se umple cu un conținut bun. Sînt mîndru că în postul de ministru am reușit să realizez unele planuri, inclusiv în domeniul asigurării siguranței produselor alimentare”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, relatează NOI.md.

Astăzi specialiști din Marea Britanie și Lituania au analizat, în comun cu colegii moldoveni, calitatea realizării proiectului special, menit să sprijine Moldova în stabilirea și aplicarea normelor și standardelor în domeniul siguranței produselor alimentare de origine vegetală.

În cadrul conferinței de presă s-a menționat că selectarea acestor două țări anume nu a fost întîmplătoare. Legislația britanică este cunoscută prin rigorile față de toate etapele, începînd cu producerea și terminînd cu rafturile magazinelor alimentare, aceste cerințe au fost elaborate și implementate demult. Lituania, după ce a aderat la Uniunea Europeană, a parcurs o cale grea, dar plină de succes în implementarea standardelor de calitate și este dispusă să împărtășească cu Moldova experiența acumulată.

Siguranța alimentară este necesară în primul rînd vouă înșivă, cetățenilor voștri. Iată de ce sîntem gata să vă oferim nu doar sprijin financiar, dar și să împărtășim cu generozitate experiența noastră”, a subliniat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

„Chestiune ce ține de siguranța alimentară niciodată nu a fost pe planul al doilea, mai ales că pentru noi ea este foarte actuală. E revoltător cînd oamenii decedează intoxicați cu alimente. Datorită acestui proiect, noi am amenajat laboratoare, am instruit inspectori și alți specialiști, am informat producătorii. Însă munca în această direcție nu se va limita cu acest proiect”, a precizat Bumacov.

„Am obținut acreditarea laboratorului, capabil să efectueze 250 de analize ale calității. Utilizînd cele mai diverse forme, am adus la cunoștința specialiștilor, dar și a fermierilor cerințele față de unele sau altele pesticide, spre exemplu, față de alte componente ale procesului de producere a produselor de origine vegetală. Cerințele stricte, impuse atît producției autohtone, cît și celei importate, deja s-au soldat cu rezultate pozitive. Timp de 33 de luni de implementare a proiectului am reușit să realizăm multe lucruri”, a relatat șeful Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?