X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4037

Generalul Muravschi: Pentru organele de drept investigarea decesului lui Butmalai este un moment al adevărului

10 dec. 2014,, 13:30   Societate
4902 1
Foto: noi.md
„Investigarea decesului lui Ion Butmalai ar putea deveni piatra de temelie, un moment de răscruce în activitatea şi soarta ulterioară a organelor de drept ale Moldovei. Dacă anchetatorii vor efectua investigaţiile cu demnitate şi impersonalitate şi vor indica onest cauza decesului deputatului, atunci societatea civilă va avea încredere în ele şi le va crede”, a declarat pentru NOI.md fostul viceministru al afacerilor interne, generalul Boris Muravschi.

Marţi, 9 decembrie, în presă a fost difuzată informaţia că Ion Butmalai, deputat din partea PLDM, a decedat în urma unei împuşcături în piept. Incidentul s-a produs în garajul de lîngă casa sa, la Cahul. .

Şefa Secţiei relaţii cu publicul a Inspectoratului General al Poliţiei, Sabina Vesnin, a precizat pentru redacţie că cauza penală a fost intentată pe faptul decesului şi ancheta va cerceta toate versiunile posibile. Acum sînt audiate rudele, prietenii şi cunoscuţii decedatului.

Generalul Muravschi a mărturisit în cadrul discuţiei că „versiunea iniţială de suicid nu poate fi exclusă, deşi ea provoacă îndoieli serioase. Posibil că persoana decedată ascundea după severitatea din exterior, în adîncul sufletului, o slăbiciune”.

„Acest fapt este puţin probabil, deoarece anii de muncă în organele de drept întăresc caracterul. Mandatul de deputat i-a dat lui Butmalai încrederea în sine. El avea o familie bună, starea materială era bună. Toate acestea pun la îndoială versiunea suicidului. În viziunea mea, ceea ce s-a întîmplat ar putea fi lichidarea martorului periculos, din cauza ameninţărilor de a demasca conducerea partidului. Nu se exclude nici reglarea de conturi din partea celor pe care el i-a agresat sau intimidat. Trebuie să recunoaştem că îmbogăţirea deseori este însoţită de nedreptate faţă de concurenţi. Excluderea lui Butmalai de pe lista electorală a PLDM a servit pentru cineva drept un semn de slăbire a poziţiilor lui. Este foarte probabilă versiunea unei erori în ceea ce priveşte obiectul reglării de conturi. Toate aceste versiuni urmează să fie supuse unei analize aprofundate”, s-a arătat convins expertul.

Interlocutorul susține cu fermitate că „în cazul decesului lui Butmalai este necesar să se meargă de la general la particular”.

„Am fost extrem de indignat de evenimentele care au avut loc înainte de alegeri, de provocarea intenţionată, deschisă a isteriei, fricii, atmosferei de agresivitate în societate, cînd pe moldovenii paşnici încercau să-i transformi în terorişti. Şi nimeni din cei aflaţi la putere nu s-a gîndit că în aspiraţia sa nestăpînită de a se îmbogăţi pe orice cale anume ei au dat startul extremismului în societate. Cînd oamenii umiliţi, jefuiţi, nefericiţi, obosiţi de fărădelegile judiciare au început să caute propriile modalităţi de răzbunare pentru nelegiuire”, a reamintit generalul.

„Astăzi a sosit momentul adevărului pentru organele de drept. Dacă ele vor cerceta principial şi onest acest dosar, îl vor dezvălui şi vor da publicităţii adevăratele motive, poporul le va crede. Iar dacă ele se vor ţine doar de o singura versiune de suicid şi o vor promova insistent şi cu încăpăţinare, se va putea vorbi cu siguranţă despre un omor la comandă. Însă autorităţile şi organele de drept în curînd vor regreta foarte mult consecinţele acestui pas”, a concluzionat Muravschi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?