X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Petkov după percheziţiile de la aeroport: La asemenea valori europene nici nu am visat (VIDEO)

8 dec. 2014,, 18:00   Politică
11896 27
Foto: noi.md
„Fărădelegile poliţiştilor face societatea civilă să se întrebe: despre aceste valori europene şi principii democratice ne repetă pe parcursul unui şir de ani emisarii din Europa şi SUA?! Oare în asta constă reforma justiţiei şi sistemului judiciar al Moldovei, pe care UE a cheltuit deja milioane de euro?”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă fostul deputat Alexandr Petkov, activist al Partidului „Patria” în frunte cu Renato Usatîi, relatează NOI.md.

Politicianul a relatat jurnaliştilor că „duminică, după revenirea de la Moscova, la Aeroportul Internaţional Chişinău, un şir de colegi ai lui Usatîi au fost supuşi între orele 1.00 şi 5.00 percheziţiilor, efectuate cu cele mai grave încălcări ale legii de către angajaţii MAI şi Procuraturii Generale, în baza „suspiciunilor rezonabile”.

Potrivit lui Petkov, „procedura a fost iniţiată în prezenţa procurorului, care a „închis ochii” asupra unui şir de grave încălcări ale legii (percheziţiile au fost efectuate după ora 22:00; persoanelor percheziţionate nu li s-a oferit posibilitatea să se familiarizeze cu decizia judecătorească; ofiţerul poliţiei care a efectuat percheziţiile avea asupra sa o legitimaţie de serviciu care nu corespundea gradului de ofiţer, stipulat în hotărîrea judecătorească; percheziţiile au fost efectuate de către persoane care nu fac parte din grupul autorizat). Colaboratorul poliţiei a recunoscut că nu dispune de noua legitimaţie de serviciu care ar confirma gradul său de locotenent-colonel, folosind legitimaţia veche, adică nevalabilă”, a comunicat activistul.

„Am atenţionat reprezentanţii organelor de drept asupra faptului că unul dintre procurori – Eduard Paric, era în stare de ebrietate, fapt dovedit de mirosul de alcool care venea de la el. În pofida solicitărilor mele, în calitate de deputat, poliţistul de serviciu a refuzat să documenteze acest fapt, fără a explica cauzele”, a relatat fostul deputat.

„De menţionat că percheziţiile au fost efectuate de colaboratorii Direcţiei nr.5 a MAI, controlate de Gheorghe Cavcaliuc, în baza hotărîrii emise de judecătorul Sergiu Bularu, care, înainte de a deveni judecător, timp de patru ani a activat în calitate de consilier al preşedintelui fracţiunii Partidului Democrat, care efectiv aparţine lui Vladimir Plahotniuc”, a menţionat Petkov.

„După cum s-a dovedit, drept motiv pentru percheziţii a servit cauza penală intentată pe numele lui Usatîi, suspectat de contrabanda de valută încă în luna iunie a anului curent. Ceea ce este interesant, suspectul aşa şi nu a fost interogat în acest proces, deşi a solicitat acest fapt de nenumărate ori, fapt ce ne dă motive să credem că organele de drept intenţionat tergiversează cazul pentru a avea posibilitatea de a-i intimida pe adepţii partidului „Patria” cu astfel de acţiuni la aeroport”, a specificat politicianul.

„Toate cele întîmplate în ultimele zile: excluderea partidului lui Usatîi din cursa electorală, arestarea fostului candidat pe lista „Patriei” Nicolae Ţipovici, percheziţiile la aeroport – toate acestea dovedesc că în Moldova s-au instaurat fărădelegile poliţiştilor. Şi că unor astfel de represiuni şi nelegiuiri ar putea fi supus orice cetăţean al ţării. De aceea reacţia nedeterminată a delegaţiei UE în Moldova, Misiunii OSCE, ambasadorilor statelor străine, acreditaţi la Chişinău, este una foarte stranie. Este oare posibil ca cele întîmplate să fie pretinsele principii europene?!”, a conchis Petcov.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?