X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Moldova a coborît o poziţie în ratingul de percepţie a corupţiei

3 dec. 2014,, 12:45   Societate
2660 1
Foto: antikor.com.ua
Moldova a coborît în ratingul anual Transparency International "Indicele de percepţie a corupţiei" de pe locul 102 pe 103.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul organizaţiei, ea a împărtăşit acest loc cu Bolivia, Mexic şi Nigeria.

Totodată, Moldova şi-a menţinut numărul de puncte la nivelul de percepţie a corupţiei la nivelul anul trecut – 35. Aceasta înseamnă că situaţia corupţiei din sectorul de stat al Moldovei, în pofida luptei cu aceasta, declarată de autorităţi, şi ajutorul serios al partenerilor externi, stagnează.

Apărătorii drepturilor le-au plasat pe primele trei locuri în ratingul comun pe Danemarca, Noua Zeelandă şi Finlanda (92, 91 şi 89 puncte, respectiv). Iar Coreea de Nord şi Somalia au împărţit ultimul loc din indice, acumulîndcîte opt puncte.

România, ca şi Moldova, şi-a păstrat poziţia de anul trecut, ocupînd locul 69 cu 43 de puncte. În Rusia situaţia s-a înrăutăţit, ea a coborît de pe locul 127 pe 136. În Ucraina – cu puţin s-a îmbunătăţit – 142 faţă de 144.

"Punctajul mediu pe regiunea "Europa de Est şi Asia Centrală", din care face parte Moldova este de 33 de puncte. Cea mai bună situaţiese atestă în Georgia (52 de puncte), cea mai rea– în Turkmenistan (17). Mai mult de două treimi din cele 175 de ţări au acumulat peste 50 de puncte", se menţionează în comunicatul Transparency International.

Studiul a fost desfăşurat pentru a 20-a oară şi reflectă nivelul de răspîndire a corupţiei în sectorul de stat pe o scară de la 0 (cel mai înalt nivel de percepţie a corupţiei) pînă la 100 (cel mai mic). În anul curent ratingul a cuprins 175 de ţări.

China (36 de puncte), Turcia (45) şi Angola (19) sînt printre ţările cu cele mai considerabile schimbări spre rău – indicii lor s-au schimbat cu 4 sau 5 puncte, contrar creşterii economice medii de peste 4% în ultimii patru ani.

"Indicele de percepţie a corupţiei în 2014 arată că dezvoltarea economică devine imposibilă, iar eforturile îndreptate împotriva corupţiei sînt fără rezultat, cînd liderii şi înalţi funcţionari de stat fac abuz de putere pentru a acapara resursele de stat în interese proprii", a declarat şeful Transparency International, Jose Ugas.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?