Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Sistemul judiciar: Procesul de curățare va continua

3 noi. 2014,, 15:00   Societate
2996 4
Foto: businesspress.md
Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Mihai Poalelungi, promite să intensifice lupta cu corupţia din sistemul judiciar. Promisiunea a fost făcută de magistrat în timpul întrevederii sale cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, relatează agenţia "Infotag" cu referire la un comunicat al Serviciului de presă al CSJ.

"Procesul de curăţire a sistemului judecătoresc de magistraţii care au un comportament corupţional şi comit abateri disciplinare a început şi va continua cu mai multă insistenţă", a declarat Poalelungi.

Judecătorul a menţionat că în anul curent au fost întreprinse măsuri în acest sens, prevăzute şi de reforma sistemului judecătoresc. El a informat că au fost luate măsuri de modificare a organizării judecătoreşti, statutului judecătorului, garanţiilor sociale ale magistraţilor. Preşedintele CSJ a amintit că a fost finalizată implementarea tehnică a principiului repartizării aleatorii a dosarelor în toate instanţele judecătoreşti. De asemenea, toate instanţele realizează înregistrarea audio a şedinţelor şi publică hotărîrile pe paginile sale web.

La rîndul său Pirkka Tapiola a subliniat că "măsurile întreprinse au dat anumite rezultate, însă acestea nu sînt suficiente". El a prezentat rezultatele Raportului competitivităţii globale pentru 2004-2015, menţionînd că justiţia naţională a fost plasată pe unul dintre ultimele locuri din clasament, din cauza multiplelor cazuri ce ţin de "spălarea banilor" prin instanţele naţionale, precum şi din cauza nivelului scăzut de încredere a populaţiei faţă de judecători. Potrivit lui, "imaginea justiţiei este afectată de unii judecători".

Moldova a primit doar 12,5 milioane de euro din cele 15 milioane prevăzute pentru reforma sistemului judecătoresc. Motivul este neîndeplinirea unor condiţii de reformare a organelor procuraturii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?