Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Barroso apără în ultima sa conferință de presă decizia extinderii UE cu România și Bulgaria

30 oct. 2014,, 09:15   Externe
3552 5
Foto: agerpres.ro
Președintele în exercițiu al Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a apărat miercuri, în ultima sa conferință de presă, decizia de a primi România și Bulgaria în rîndurile Uniunii Europene (UE), argumentînd că, în absența extinderii Uniunii, 'apetitul' Rusiei ar fi vizat astăzi nu Ucraina, ci Bulgaria și statele baltice, relatează portalul EurActiv.

Barroso a făcut această remarcă întrebat fiind în ce măsură a fost credibilă extinderea blocului comunitar cu România și Bulgaria, care la șapte ani de la aderare sînt în continuare monitorizate de Comisie prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru deficiențele sistemelor de justiție.

'Imaginați-vă pentru un minut că aceste țări nu ar fi aderat la UE. În acest caz, probabil că acum nu am fi discutat numai despre Ucraina. Am fi discutat probabil despre Bulgaria sau despre statele baltice', a declarat președintele în exercițiu al CE.

'Așa că a fost un lucru bun. Firește că nu a fost perfect, dar permiteți-mi să mă exprim foarte sincer: problemele pe care le avem în ultimii ani cu integrarea europeană au fost din cauza României și Bulgariei? Bineînțeles că nu', a subliniat Barroso.

El a explicat că unele state membre mai vechi îngreunează mult mai mult procesul de decizie decît noile state membre, dînd totodată asigurări că procesul de luare a deciziilor în 28 funcționează, în pofida predicțiilor pesimiste contrare.

Întrebat de EurActiv cum poate UE să concureze cu Rusia, unde deciziile sînt luate de o singură persoană, Barroso a replicat că luarea tuturor deciziilor de către președintele Vladimir Putin nu face sistemul rus mai coerent. 'Nu dorim sistemul rus de decizie în Uniunea Europeană', a conchis șeful executivului european.

Jose Manuel Durao Barroso, care s-a aflat la cîrma CE timp de 10 ani, pentru două mandate consecutiv, și-a susținut miercuri ultima conferință de presă în această calitate, după ce a prezidat ultima ședință de cabinet, cea de-a 424-a.

Extinderea UE a fost una din realizările Comisiei în acest interval, 10 țări aderînd în 2004 — Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Lituania, Letonia, Estonia, Cipru și Malta—, Bulgaria și România în 2007, iar în 2013 Croația, amintește EurActiv.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?