X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Presa rusă: La summitul de la Minsk, Putin şi Timofti erau cît pe ce să se bată (VIDEO)

11 oct. 2014,, 14:13   Politică
21925 27
Foto: realitatea.md
La Summitul CSI de la Minsk, între președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a iscat un conflict ascuțit, aproape de a degenera într-o bătaie, spiritele încinse uimindu-i pe cei prezenți, scrie publicația rusă "Moskovski komsomoleț", citată de NOI.md.

Publicația notează că spiritele s-au aprins după ce Nicolae Timofti și-a exprimat regretul că, după semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, Rusia practic și-a închis piața pentru mărfurile moldovenești, eliminînd astfel, Republica Moldova din Zona de Liber Schimb a CSI.

Însă Vladimir Putin nu a găsit aceste argumente convingătoare, menționînd că trebuia de gîndit în prealabil ce impact va avea semnarea documentelor în Europa asupra relațiilor cu alți parteneri. Potrivit acestuia, Rusia niciodată nu s-a opus apropierii de UE, ea singură vrînd să se apropie.

„Problema constă în condițiile cooperării noastre. Dificultăţile apar nu din cauza unor măsuri restrictive, ci a refuzului partenerilor noştri de a discuta în mod deschis despre toate riscurile pentru economia rusă și pentru alte țări din Comunitate în legătură cu acțiunea normelor Zonei de Comerț Liber după aderarea colegilor noștri la alte asociații comercial-economice”, a spus Putin.

Vladimir Putin a amintit că Rusia a desfășurat ample consultări cu UE și Ucraina, și în cele din urmă a reușit să convină asupra amînării pînă la 31 decembrie 2015 a aplicării părții economice a Acordului de asociere. „Dar unde a fost Moldova, de ce nu am putut crea cu Moldova astfel de relații? Noi am dorit și am cerut în mod repetat acest lucru, dar, din păcate, un răspuns clar de la prietenii noștri din Moldova așa și nu am primit”, a subliniat Vladimir Putin.

„Moskovski komsomoleț” mai scrie că discuțiile dintre Vladimir Putin și Nicolae Timofti au continuat chiar și după ce a luat cuvîntul președintele Tadjikistanului. Liderul rus și cel moldovean au făcut un schimb de gesturi și priviri foarte elocvente. Jurnaliştii prezenţi la reuniune nu au reuşit să audă discuţia dintre cei doi lideri, însă au apreciat că Putin şi Timofti au fost aproape de a se lua la bătaie. Discuţia tensionată dintre liderul rus şi cel moldovean a provocat îngrijorarea preşedintelui Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaev. El a scris cu creionul un mesaj adresat liderului belarus, Aleksandr Lukaşenko, însă Timofti şi Putin s-au calmat destul repede şi nu a fost nevoie de intervenţia preşedintelui belarus.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?