Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Scindarea Uniunii Europene a început deja

8 oct. 2014,, 03:45   Externe
5885 4
Foto: vestifinance.ru
Stagnarea economică, creșterea șomajului, violențele stradale, amplificarea sentimentelor antieuropene. Un asemenea viitor sumbru pentru Europa a fost prognozat de președintele Institutului de Cercetări IFO, Hans-Werner Sinn.

Directorul unuia dintre cele mai mari institute de cercetare din Germania a comentat pentru publicația „Telegraph” principalele riscuri pentru zona europeană.

Hans-Werner Sinn consideră că, din cauza incapacității autorităților unor state de a realiza reforme, zona euro ar putea „pierde un deceniu”, după scenariul japonez. Situația tensionată de durată din economie va provoca tensiuni sociale și sentimente antieuropene, care și așa sînt puternice în așa țări ca Franța sau Grecia.

Expertul a menționat și impactul negativ de pe urma sancțiunilor impuse Rusiei. Sinn a recunoscut că va fi afectată atît economia Germaniei, cît și țările Europei de Sud, multe dintre care s-au pomenit în pragul unei recesiuni triple.

Ar fi o greşeală să eludăm anvergura crizei economice: pericolul explicit este concentrat în zona euro, însă el se poate propaga în întreaga lume, declară unul dintre consilierii importanţi ai cancelarului federal german Angela Merkel, Beatrice Weder di Mauro, specialistă în economie. Experta nu exclude o escaladare globală a crizei, mergând până la o recesiune pe plan modial, informează cotidianul Sueddeutsche Zeitung.

Potrivit expertei, la ora actuală politicienii încearcă din răsputeri să-şi reimpună controlul asupra crizei. În opinia sa, există două scenarii care nu ar trebui admise: în primul rând, o destrămare neaşteptată şi lipsită de control a zonei euro, iar în al doilea rând - un ajutor financiar incoerent din partea Băncii Centrale Europene.

După cum subliniază Beatrice Weder di Mauro, efectul procesului de lichidare a datoriilor se va manifesta abia după o perioadă. 'Scopul nostru este ca toate ţările din zona euro să aducă în aproximativ câteva decenii nivelul datoriei naţionale la circa 60% din Produsul Intern Brut (PIB)', precizează consilierul cancelarului federal german.

În acelaşi timp, experta consideră drept utopie strategia care se bazează pe faptul ca timp de 20 de ani politicienii să facă economii, renunţând chiar şi la aşa-zisele 'cadouri electorale' acordate alegătorilor.

Comentând declaraţia colegului său Hans-Werner Zinn, conform căruia în cazul Greciei ar fi oportună revenirea la drahmă şi reformarea ulterioară a acesteia, Di Mauro explică: 'Readucerea şi o puternică devalorizare a drahmei ar însemna automat că datoriile Greciei, care astăzi sunt calculate în euro, vor creşte de mai multe ori. Statul, sistemul bancar şi o mare parte din business vor falimenta imediat. Acest lucru va afecta şi capitalurile private mai mici, ceea ce va duce inevitabil la colaps economic'.

Consiliera consideră nerealistă şi revenirea la marca germană. 'Şocul cauzat de scumpirea monedei naţionale va duce la scumpirea exporturilor din Germania şi la scăderea caracterului concurenţial al producţiei germane', atenţionează Beatrice Weder di Mauro.

Scopul nu este acela ca fiecare să-şi rezolve singur problemele, ci acela de a reduce într-un asemenea mod prejudiciile cauzate de criza datoriilor, încât fiecare ţară să fie în stare să se descurce în mod independent, subliniaza experta.

Potrivit specialistei, zona euro are nevoie de o reglementare a datoriilor precisă. 'Statele din zona euro nu trebuie să se lase oprite din drum de cei care nu vor să joace după regulile comune', afirmă Beatrice Weder di Mauro.

În ceea ce priveşte schisma din Uniunea Europeană, asupra căreia atenţionează şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aceasta 'a început demult', în opinia economistei. 'Timp de zece ani era cultivată iluzia că o monedă unică înseamnă şi un spaţiu unic. Acum, peste tot dominantă se dovedeşte a fi viziunea naţională asupra problemei, astfel că cei 10 ani (de la introducerea monedei euro) par să fi fost irosiţi degeaba. Cu cât mai mult se va prelungi criza, cu atât mai grea va fi redobândirea coeziunii', afirmă Beatrice Weder di Mauro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?