Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Primul sistem de irigare modernizat va fi lansat pînă la sfîrşitul lunii septembrie

15 sep. 2014,, 11:48   Economie
3234 0
Foto: noi.md
Primul sistem de irigare reconstruit şi modernizat din Moldova va apărea în Criuleni şi va fi pus în funcţiune în a doua jumătate a lunii septembrie 2014, relatează NOI.md. Reprezentanții Guvernului menţionează că acesta a fost reabilitat şi modernizat în cadrul programului Compact, finanţat de Guvernul SUA.

Noul sistem, pentru care au fost alocaţi 8,3 milioane de dolari, va acoperi un teren agricol cu o suprafaţă de 760 de hectare, fapt ce va permite fermierilor să efectueze irigarea fără pierderi de apă şi cu cheltuieli minime de energie electrică. Sistemul de irigare din Criuleni este unul dintre cele zece sisteme de acest gen restaurate şi modernizate în cadrul programului Compact al Guvernului SUA, pentru care au fost investiți circa 80 de milioane de dolari. Reabilitarea sistemelor de irigare prevede înlocuirea pompelor deteriorate, a ţevilor învechite cu altele din inox sau din plastic de înaltă densitate, al căror termen de utilizare a depăşit 50 de ani, reparaţia clădirilor pentru staţiile de pompare, dotarea acestora cu echipamente automate moderne.

În Moldova există 78 de sisteme de irigare, însă acestea permit stropirea a doar 8 la sută din terenurile agricole. Toate aceste sisteme de irigare au fost construite în perioada anilor 1960-1980 şi de atunci nu au mai fost reparate şi modernizate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?