Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

AIPA a explicat modalitatea de gestionare a creditului polonez

12 sep. 2014,, 15:36   Economie
8136 1
Foto: allmoldova.com
Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), desemnată în calitate de unitate de implementare care va gestiona 90 de milioane de euro din cele 100 de milioane oferite de Guvernul Poloniei, a explicat care va fi modalitatea de gestionare şi acordare a resurselor financiare, oferite Republicii Moldova în condiţii foarte avantajoase.

Directorul AIPA, Petru Maleru, a menţionat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că săptămîna trecută Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărîrea privind programul de asistenţă condiţionată din partea Guvernului Poloniei, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

"Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a semnat un ordin prin care a fost constituit un grup de lucru, care, în termen de 40 de zile, va elabora manualul operaţional în care va fi stipulată procedura de recepţionare a actelor şi eliberare a împrumuturilor. Astfel, după data de 15 octombrie doritorii de a obţine credite din aceste resurse vor putea depune dosarele de finanţare", a spus Maleru.

În ceea ce priveşte prevederea stipulată în Acordul de finanţare, semnat între Republica Moldova şi Polonia, potrivit căreia contractul minim de finanţare este de 500 de mii de euro, Petru Maleru a menţionat că "prin intermediul AIPA contractele mai mici vor fi cumulate, iar astfel va fi evitată plafonarea minimă de 500 de mii de euro pentru un contract şi asigurat accesul întreprinderilor mici şi medii la această finanţare".

Potrivit lui, toate dosarele vor fi depuse de solicitanţi la sediul central al AIPA. În cadrul Agenţiei va fi creată o subdiviziune specializată, care va avea rolul de a gestiona sursele parvenite din creditul polonez. Procedura de examinare nu va dura mai mult de o lună, pentru ca dosarele să fie prezentate ulterior Ministerului Finanţelor care va debursa finanţarea.

"Banii însă nu vor ajunge pe contul solicitantului, dar direct pe contul furnizorului din Polonia care va livra echipamentul în Republica Moldova. În acelaşi timp, resursele financiare pe care producătorii agricoli le vor restitui din acest credit vor fi plasate într-un fond de recuperare, din care vor fi acordate credite altor producători. Astfel rata de rotaţie a acestui fond va fi de trei ori", a explicat Maleru.

El a mai menţionat că din procesul de achitare a creditului pentru producătorii agricoli a fost exclus sistemul bancar, iar în acest caz împrumutul va ajunge la beneficiar în condiţii extrem de avantajoase.

"Creditul va fi acordat solicitanţilor pentru o perioadă de 5-8 ani, cu o dobîndă de pînă la 1,5%, cu o perioadă de graţie de patru ani. Acesta este un credit acordat Republicii Moldova în condiţii fără precedent, avînd scopul de a revigora un întreg sector. Domeniile prioritare vor fi sectorul zootehnic şi procesarea produselor de origine animală", a spus Maleru, care a precizat că "resursele financiare vor fi acordate după principiul "primul venit primul servit".

Solicitat să comenteze declaraţiile preşedintelui Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, potrivit căruia în lipsa existenţei mecanismului de finanţare, la Ministerul Agriculturii au fost deja depuse dosare în sumă de 60 de milioane de euro, directorul AIPA a negat acest fapt.

"Pînă la moment, nici oficial, nici neoficial nu a fost depus niciun dosar pentru a obţine finanţare din resursele creditului polonez", a spus el.

Creditul de 100 de milioane de euro este acordat Republicii Moldova pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata anuală de 0,15% şi o perioadă de graţie de cinci ani. Banii vor fi folosiţi pentru restructurarea sectorului agricol, în special a fermelor specializate în producţia de produse agricole tradiţionale (lapte, carne), precum şi a altor produse agricole competitive.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?