X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Summit-ul NATO: Haosul controlat și expansiunea necontrolată

6 sep. 2014,, 01:15   Externe
6166 13
Foto : ruvr.ru
Ucraina dorește să adere la NATO. Iar NATO dorește baze în Europa de Est. Așa a fost formată agenda de lucru a summit-ului NATO, care are loc în orașul Newport.

Aici a fost invitat și președintele Piotr Poroșenko, care se va întîlni cu liderii principalelor țări europene și SUA.

NATO va asigura prezența militară permanentă în Europa de Est. Acest lucru este necesar pentru descurajarea Rusiei, au subliniat în declarația lor comună președintele american, Barack Obama și premierul britanic, David Cameron. Pentru ca Alianța să înțeleagă această necesitate, Barack Obama a descris expresiv amenințările care pornesc din partea Moscovei.

„Trupele rusești, care au intrat în Ucraina – nu sunt o misiune umanitară sau de pacificare. Acolo se află unități de luptă rusești, cu arme și tancuri rusești. Aceste fapte, care pot fi dovedite, nu pot fi puse la îndoială”.

Așa cum procedează în ultimul timp administrația americană, dovezile sunt ținute în secret. Pe ce se bazează siguranța liderului american, care a luat cuvîntul la Tallinn, rămîne un mister.

Însă, țelul a fost obținut. Estonia, Lituania și Letonia s-au speriat și au cerut amplasarea suplimentară a forțelor NATO pe teritoriul lor. Obama a promis deja Tallinnului că va trimite subunități suplimentare ale Forțelor Aeriene.

Și Ucraina s-a pregătit în vederea acestui summit: Radei Supreme i s-a prezentat un proiect de lege privind anularea statutului de nealiniere al țării și intrarea ei în Alianță. Evident, așa ceva nu va contribui la reconcilierea națională din Ucraina, așa a comentat această inițiativă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Această inițiativă a apărut exact atunci cînd după întîlnirea de la Minsk s-au conturat acorduri, pentru a fi găsită o soluție general acceptabilă a reglementării crizei ucrainene interne actuale. Adică partidul păcii a încercat și încearcă ca și mai înainte să avanseze o soluție negociabilă și practică a tuturor problemelor cu care se confruntă în prezent ucrainenii. În schimb, partidul războiului de la Kiev întreprinde pași axați doar pe subminarea acestor eforturi”.

Indiferent care va fi rezultatul negocierilor dintre Piotr Poroșenko și liderii europeni, nu trebuie să se aștepte din această direcție o reglementare a crizei ucrainene. Evenimentele din Ucraina sunt un balsam pentru NATO. Alianța, care a fost creată la vremea sa pentru descurajarea așa numitei „amenințări sovietice”, trebuia să-și înceteze existența în anul 1990, cînd a încetat acțiunea Tratatului de la Varșovia. Însă, nu a încetat și de atunci caută cu ce să se ocupe. S-a ocupat ba de Afganistan, ba de Libia. Deci criza ucraineană este pentru NATO o renaștere. Chiar și amenințarea este aceeași – „rușii”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?