X 
Transnistria stiri: 1440
Preşedintele stiri: 4049

Expert: Creşterea deficitului bugetar peste limita de 3% nu este binevenită

29 iul. 2014,, 14:15   Economie
3132 0
Foto: noi.md
"Creşterea deficitului bugetar peste limita de 3% nu este binevenită cel puţin din două motive", a afirmat directorul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Adrian Lupuşor.

Expertul, a cărui opinie a fost solicitată de "Infotag", a menţionat că primul motiv ar fi că originea acestui deficit este proximitatea alegerilor parlamentare şi interesul guvernării de a „procura” cît mai multe voturi, şi nu un interes economic, de exemplu investiţii în infrastructură.

"În al doilea rînd, această «procurare» de voturi se face din banii contribuabililor, deoarece un deficit bugetar astăzi presupune taxe şi impozite mai mari mîine. Problema respectivă este agravată de accesul limitat la surse ieftine şi pe termen lung de finanţare a acestui deficit bugetar, Guvernul recurgînd la împrumuturi de la bănci, care implică presiuni suplimentare asupra contribuabililor în perioadele următoare", susţine Lupuşor.

În opinia lui, cu un deficit atît de înalt comercial şi de cont curent, adăugarea unui deficit suplimentar, cel fiscal, nu este de bun augur pentru stabilitatea macroeconomică şi macrofinanciară a ţării.

Potrivit experţilor FMI, dată fiind modificarea politicilor promovate de Guvern, se prognozează o creştere a deficitului bugetar pînă la 2,6% în 2014 şi 4,6% în 2015.

"În consecinţă, se prognozează o tendinţă de creştere în continuare, pe termen mediu, a nivelului datoriei publice şi datoriei garantate de stat, care deja a atins 30% din PIB în 2014", spun experţii FMI.

După rectificările operate recent de Guvern şi asumarea răspunderi în faţa Parlamentului pentru adoptarea unui pachet de legi, parametrii bugetului de stat vor constitui la capitolul venituri 27,2 miliarde de lei, cheltuieli – 29,78 miliarde de lei, deficit – 2,563 miliarde de lei. Deficitul va constitui 2,65% din PIB.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?