X 
Arşiţa stiri: 176
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1412

Procurorul General spune, dacă Plahotniuc a figurat în dosarul cu mita pentru Interpol

7 iun. 11:15   Societate
28270 0

Traficanți de droguri, contrabandă, crimă organizată au dat mită pentru a nu apărea în bazele de date Interpol, ca ulterior să nu fie reținuți și plasați în arest. Vladimir Plahotiuc nu se află în această listă, oferită de autoritățile franceze celor din Moldova.

Precizările au fost făcute de procurorul general Ion Munteanu. Întrebat de ce nu se reușește totuși anunțarea în căutare prin Interpol a acestuia, Munteanu a spus că „Procuratura Anticorupție este în plin proces de acumulare a probelor”.

La emisiunea În Profunzime de la ProTV, Munteanu a spus că obiectul investigației în cauza penală „Interpol” „constă în manipularea și intervenirea în fișierele Interpol, astfel încît informația cu privire la anumiți infractori să fie radiată ca ei să nu apară bazele de date, în căutare”: „Respectiv, el nu poate fi reținut și plasat în arest”, notează Noi.md cu referire la newsmaker.

Întrebat dacă s-a reușit ștergerea unor nume din baza de date, Munteanu a spus: „Nu vă pot spune această informație, nu vreau să las loc de speculație însă cu siguranță pot să vă spun că s-au întreprins măsuri cel puțin de tergiversare pentru a da curs solicitărilor statelor pentru a fi anunțate în căutare a unei persoane, anumiți infractori. Inclusiv traficanți de droguri, contrabandă, crimă organizată, infractori cu paletă de infracțiuni destul de serioasă”.

La precizarea dacă intră și Plahotniuc în această listă, Munteanu a răspuns: „Deci în această listă, care ne-a furnizat-o autoritățile franceze, Plahotniuc nu este. Cel puțin, potrivit informațiilor de la momentul actual, nu este”.


Întrebat de ce nu reușim totuși să-l anunțăm în căutare prin Interpol, procurorul general a comunicat: „Haideți să avem în vedere că sîntem la a treia zi de investigații deschise în această cauză penală. Deci pînă la moment, urmărirea penală a avut un caracter absolut închis, absolut secret. Despre această investigație au cunoscut în Republica Moldova efectiv 3 oameni, printre care șefa Procuraturii Anticorupție, eu și un procuror de caz. La moment, Procuratura Anticorupție este în plin proces de acumulare a probelor. Nu sînt identificate încă toate persoanele”.

Amintim că Vlad Plahotniuc a fugit prin Transnistria, cu o mașină cu care a ajuns în Ucraina, atunci cînd Guvernul Filip și-a anunțat demisia, iar guvernarea a fost preluată de PSRM și Blocul ACUM, creat din PAS și Platforma DA. Se întîmpla în iunie 2019. De atunci, autoritățile de la noi îl caută pe fostul lider al PDM, dar fără vreun rezultat.

La începutul acestui an, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, spunea că fugarul Vladimir Plahotniucnu este dat în căutare internațională prin Interpol. "Comisia care verifică dosarele pentru anunțarea în căutare internațională a decis ca Plahotniuc să nu fie căutat, fapt despre care au fost anunțați procurorii moldoveni. Interpol nu a oferit explicații privind hotărârea luată".

3
5
0
4
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав