X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Marele poet, comemorat la Chișinău

7 iun. 16:15   Societate
14776 0

La Chișinău și în toată Moldova, pe 6 iunie s-au desfășurat manifestări dedicate celei de-a 225-a aniversări de la nașterea marelui poet, dramaturg, istoric, filosof, diplomat rus Alexandr Sergheevici Pușkin, care a trăit pe meleagurile moldovenești între anii 1820 și 1823, unde a fost trimis în exil de către împăratul Alexandru I.

Această perioadă a devenit pentru poet una dintre cele mai fructuoase din opera sa. Chișinăul este oraș „pușkinist”, prin urmare ziua de naștere a marelui poet este sărbătorită pe 6 iunie în fiecare an.

Pușkin a oferit reprezentanților umanității, inclusiv locuitorilor republicii noastre, limba rusă neobișnuit de frumoasă și a devenit pentru mulți unul dintre cei mai importanți piloni ai culturii, științei și comunicării între ei.

Limba rusă pe care o vorbim este limba lui Pușkin.


ONU a recunoscut ziua de 6 iunie drept Ziua Limbii Ruse, pe care Alexandr Sergeevich a recreat-o literalmente în forma sa modernă.

Soarta poetului nu a fost ușoară, dar paginile moldovenești ale biografiei sale sunt ocupate de evenimente semnificative. Multe dintre lucrările sale celebre au fost începute și pregătite pentru publicare în Moldova.

Trebuie remarcat faptul că monumentele acestui mare poet rus au fost ridicate în peste 40 de țări din întreaga lume. Majoritatea acestor monumente au fost ridicate din fonduri publice, precum monumentul de la Chișinău, o copie a celui de la Moscova. Potrivit unei tradiții frumoase, aici se adună pentru o lungă perioadă de timp oameni care nu sunt indiferenți nu numai față de cultura rusă, opera marelui poet, ci și față de limba rusă. Este un lucru foarte important!

Pușkiniștii dau o cifră de peste 220 de lucrări scrise, începute și concepute de poet la Chișinău, inclusiv primele rânduri ale celebrului roman „Evgheni Onegin”. La Chișinău, din 1899, o strada centrală a orașului poartă numele lui Alexandr Sergheevici. Iar din 1948, la Chișinău funcționează Casa-Muzeu ”A.S. Pușkin”, unde locuia clasicul. Monumentul poetului a fost deschis la Chișinău în 1885.

Potrivit tradiției, evenimentele ceremoniale oficiale dedicate memoriei acestui poet au avut loc pe 6 iunie în parcul central care poartă numele lui Ștefan cel Mare, cu depunerea de flori la bustul poetului. Florile proaspete de la poalele monumentului poetului simbolizau valori precum sensibilitatea, bunătatea, eternitatea, tot ceea ce îi era drag poetului.

Printre cei adunați pentru sărbătorirea aniversară a poeziei lui Pușkin s-au numărat oameni de diferite vârste și profesii, mulți școlari, tineri, activiști ai comunității ruse și alte asociații etnoculturale.

Evenimentul a întrunit reprezentanți ai Ambasadei Rusiei, Belarusului, Comunității Ruse din Moldova, Consiliului Coordonator al Asociațiilor Obștești din Belarus din Moldova, Centrului Cultural Belarus din Moldova, deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, cunoscuți pușkiniști, profesori de limba și literatura rusă și, reprezentanți ai altor organizații publice și culturale. Ei i-au felicitat pe cei adunați cu ocazia aniversării poetului și a sărbătorii slovei rusești. Elevii liceului „A.S. Pușkin” au rostit multe cuvinte frumoase și versuri ale îndrăgitului poet.

Marina Șimanovskaia

24
1
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?