X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 505

În Rusia se discută trei variante de protejare a pieţei

24 iul. 2014,, 13:00   Economie
3732 1
Foto: apec-center.ru
În Rusia se discută trei variante de protejare a pieţei sale după ce Ucraina, Moldova şi Georgia au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, scrie o publicaţie rusă cu referire la documente guvernamentale.

Potrivit publicaţiei, Rusia examinează, în particular, posibilitatea de a introduce taxe nenule pentru mărfurile de import din Ucraina, Moldova şi Georgia.

"Prima variantă este cunoscută – a fost enunţat de repetate ori de demnitarii din Casa Albă. Pentru protecţie Rusia poate aplica anexa şase la Acordul privind zona de liber schimb în CSI. Conform acesteia, ţările-membre ale zonei de liber schimb pot stabili taxe vamale nenule în privinţa ţărilor din zonă, dacă a avut loc o creştere semnificativă a importului de mărfuri străine într-o ţară", scrie publicaţia.

Potrivit autorilor, această variantă de limitare a comerţului cu vecinii conform exemplului sancţiunilor vestice poate genera probleme cu OMC, dar funcţionarii din guvernul rus propun aplicarea acesteia în comerţul cu Moldova.

"Acum, în privinţa majorităţii mărfurilor ce sînt livrate pe piaţa rusă din această ţară sînt aplicate taxe zero de import. Moscova le va majora pînă la nivelul regimului de ţară cea mai favorizată a OMC, dacă va considera că există un pericol de creştere a importului gri din UE. Această propunere conţine şi riscuri: importatorii pot ocoli cerinţa de achitare a taxelor nenule redirecţionînd livrările prin ţări terţe. Dacă Belarusul şi Kazahstanul nu vor întreprinde măsuri similare, apare întrebarea controlului suplimentar al livrărilor în cadrul Uniunii Vamale (UV), cu toate că şi această sarcină poate fi rezolvată", a explicat preşedintele comitetului UV pentru integrare economică a ţărilor OSC şi CSI, Vladimir Salamatov.

A doua variantă – sistarea valabilităţii Acordului privind Zona de Liber Schimb în CSI pentru ţările care au semnat acordul cu UE. Acest fapt este posibil dacă se va reuşi a demonstra că ţara a încălcat Acordul sau au avut loc modificări care schimbă în mod cardinal situaţia în care a fost semnat Acordul.

"Din punctul de vedere al consecinţelor pentru comerţ, scenariile sînt egale. Aplicînd anexa şase, Rusia introduce regim preferenţial, adică, de exemplu cu Ucraina, va avea relaţii comerciale în aceleaşi condiţii ca şi cu ţările cu care nu are acorduri comerciale. De facto, denunţarea acordului şi anexa şase sînt egale", a menţionat directorul Centrului de Studiere a Comerţului Internaţional, Alexandr Knobeli.

Potrivit lui, sistarea acordului este mai avantajoasă pentru Rusia din punct de vedere politic şi din aceeaşi cauză este mai dificil de realizat acest scenariu.

"Pentru aceasta este necesar acordul tuturor membrilor Zonei de Liber Schimb în CSI. Însă nici partenerii din UV nu au putut ajunge la un numitor comun cu Rusia în privinţa acţiunilor comune. La şedinţa din 23 iunie vicepremierii Rusiei, Belarusului şi Kazahstanului, a coordonat măsurile comune de reacţionare la asocierea Ucrainei cu UE, dar la finele întrevederii prim-vicepreşedintele Igor Şuvalov a spus că decizia de protejare a pieţei naţionale va fi adoptată la nivelul guvernului Rusiei", a spus Knobeli.

A treia variantă, cea mai dură, presupune măsuri de protecţie din perspectiva securităţii de stat. De facto, acest fapt înseamnă interdicţia completă a comerţului pentru anumite grupuri de produse.

"Acest fapt este posibil în baza articolului 16 al Acordului general pentru tarife şi comerţ (GATT). Este un fel de joker, pe care ţara îl poate pune în joc, deoarece toţi au o definiţie subiectivă despre această securitate. Aceasta este o variantă de rezervă, aplicarea acesteia nu se recomandă. În practica OMC referirea la aceste prevederi în argumentarea măsurilor aplicare în mod automat înseamnă recunoaşterea de către membrul OMC a faptului că această măsură contravine obligaţiilor sale în cadrul OMC", menţionează demnitarii ruşi în document.

Directorul departamentului interacţiune cu organele UV şi cooperare economică cu ţările CSI al Ministerului Dezvoltării Economice, Alexandr Ţîbulski, a scris că "toate trei variante sînt tehnice, Rusia va încerca să evite aplicarea acestora".

"Noi în mare parte discutăm cu partenerii noştri subiecte ce țin de incompatibilitatea obligaţiunilor asumate anterior cu cele noi, care apar după implementarea Acordului de asociere cu UE de cele trei ţări. În septembrie vor avea loc negocieri la nivel de miniştri, în cadrul cărora părţile vor încerca să ajungă la un compromis, iar pînă atunci va activa grupul de experţi, care va aprecia riscurile părţii ruse", a spus Ţîbulski.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?