X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Parlicov: Trecem la etapa cînd vom avea mulți furnizori de gaz și multe prețuri diferite

2 mai. 07:45   Societate
5760 1

Republica Moldova intră într-o perioadă cînd vor exista mai mulți furnizori de gaz și prețuri diferite pentru consumatori.

O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia Republica Moldova nu mai depinde de gazul oferit de Gazprom, iar piața liberă oferă cetățenilor prețuri mai mici la gaz. Ministrul Energiei spune că pentru luna mai Energocom a reușit să procure gaz de pe piața internațională la un preț mai mic decît prețul oferit de concernul rus, notează IPN.

Ministrul Victor Parlicov spune că perioada cînd în Republica Moldova exista un singur furnizor de gaz a apus, iar odată cu apariția pe piață a mai multor furnizori prețurile vor deveni competitive, iar consumatorii vor beneficia de cel mai bun tarif.

„Noi trecem într-o nouă epocă. Noi venim din epoca în care exista un singur furnizor, un singur preț. Noi trecem la etapa cînd vor fi mulți furnizori și multe prețuri diferite, mai puțini consumatori care au preț reglementat și mai mulți consumatori care au prețuri negociate pe piața liberă. Fiecare cum poate negocia. Acum avem o liberalizare de facto a pieței. Din 1 ianuarie nu mai există interdicții la eliberarea licențelor, se eliberează noi licențe, vin furnizorii mari, vin furnizori internaționali. Ceea ce vrem noi să demonstrăm este beneficiul pieței libere în comparație cu un preț fix”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Potrivit ministrului, Republica Moldova s-a eliberat de dependența de gaz rusesc, iar posibilitatea de a procura gaz de pe piața internațională le oferă consumatorilor prețuri mai mici decît cel oferit de Gazprom. Potrivit ministrului, mai multe luni consecutiv Energocom cumpără gaz de pe piața internațională la un preț mai mic decît prețul oferit de Rusia.


„Există un mit că cel mai ieftin gaz în Republica Moldova vine de la Gazprom. Licitația pentru luna mai a fost cîștigată de Energocom cu un preț sub prețul Gazprom-ului. Nu cu mult, dar e un preț mai mic. În luna aprilie Energocom a reușit să procure gaz de pe piața internațională cu 20% sub prețul Gazprom-ului. Noi acum creăm premise ca să apară cît mai mulți furnizori și să meargă la consumatori. Doar că ei nu vor căuta consumatorii casnici, pentru că ei caută, în primul rînd, consumatorii mari, industriali, cu care să aibă un singur contract de gestionat și fluxuri de zeci de milioane de lei. Pe cînd în cazul consumatorilor casnici, trebuie să ai mii de consumatori ca să ajungi la un anumit flux de bani. Dar noi vrem să demonstrăm că o piață liberalizată, o piață unde vor participa mai mulți jucători, va da un preț mai bun decît prețul Gazprom”, a mai spus ministrul Energiei.

La 26 aprilie Moldovagaz a înaintat ANRE solicitarea de revizuire a tarifelor la gaz cu 9,3% mai puțin decît tariful în vigoare. În prezent, consumatorii casnici achită un tarif la gaz de 13,39 lei pentru un metru cub.

7
1
0
2
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?