X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Ce a spus Elveția despre posibila participare a Rusiei la Summitul pentru Pace

2 mai. 16:15   Externe
2542 0

Guvernul elvețian a comentat oficial probabilitatea invitării reprezentanților Moscovei la Summitul pentru pace.

Comentînd inițiativa Ucrainei de inițiere a summitului, guvernul elvețian a declarat că scopul reuniunii este acela de a discuta despre modalitățile de restabilire a păcii pe continentul european. În acest scop, guvernul elvețian a invitat peste 160 de țări să participe.

Cu toate acestea, în ceea ce privește participarea Rusiei, guvernul a menționat că Rusia nu a fost invitată să participe la adunarea reprezentativă.

„Elveția este întotdeauna deschisă la invitarea Rusiei la summit, dar Federația Rusă a declarat în mod repetat și public că nu este interesată să participe la acest prim summit”, a precizat guvernul într-un comentariu.

În același timp, Elveția afirmă că este necesar să se înceapă un proces de pace și că Rusia ar trebui să fie implicată în acest proces. „Un proces de pace fără Rusia este de neconceput”, subliniază guvernul elvețian.


Reamintim că summitul de pace, care se va baza pe formula de pace ucraineană, va avea loc pe 15-16 iunie 2024 la Bürgenstock.

Summitul este menit să creeze o discuție privind restabilirea păcii în Ucraina, unde principiile de bază vor fi atît prevederile dreptului internațional, ale Cartei ONU, cît și propunerile Ucrainei.

O consecință a summitului ar putea fi o înțelegere a ceea ce ar trebui să fie foaia de parcurs pentru un viitor proces de pace. „Participarea unui spectru larg de state și contribuția acestora la dezbatere vor fi esențiale pentru atingerea acestor obiective. Elveția are o tradiție îndelungată de promovare a dialogului. Prin urmare, ea consideră că este vital să se facă schimb de opinii diferite privind calea spre pace în Ucraina", a declarat guvernul într-un comunicat de presă.

Este imposibil să determinăm Rusia să acționeze cu bună credință, așa că nu are rost nici să o aducem la masa negocierilor, a declarat ministrul de externe Dmitri Kuleba.

„În ceea ce privește Summitul global pentru pace, țările care împărtășesc principii comune vor participa acolo”, a declarat ministrul ucrainean de Externe.

5
2
1
5
31

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?