Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

FMI a numit potenţialele riscuri pentru Moldova

11 iul. 2014,, 15:15   Economie
4465 2
Foto: camnews24.net
Fondul Monetar International a estimat impactul potențial asupra Republicii Moldova în urma tensiunilor geopolitice regionale, menționînd că influența directă a crizei economice din Ucraina în țara noastră va fi neglijabilă și că mult mai periculoasă pentru RM o reprezintă încetinirea în continuare a economiei ruse și creşterea tensiunilor din domeniul comercial cu Rusia, transmite NOI.md.

Concluziile experților Fondului sînt stipulate în documentul aprobat de Consiliul Executiv al FMI în rezultatul consultărilor FMI cu autoritățile moldovenești, efectuate în conformitate cu articolul IV din Acordul FMI și primelor negocieri din cadrul monitorizării din perioada post-program. În document se spune că recenta influență a crizei regionale geopolitice asupra economiei Republicii Moldova depinde de răspîndirea ei în afara Ucrainei, escaladarea tensiunilor comerciale cu Rusia, posibila încetare a livrării de mărfuri și gaz. Este subliniat faptul că impactul crizei poate fi parțial atenuat, dacă donatorii vor spori sprijinul oferit.

Experții FMI consideră că încălcarea finanțării interbancare a băncilor din Republica Moldova de către băncile rusești ar putea destabiliza în mod semnificativ sistemul bancar deja fragil din Moldova. În plus, Rusia este o sursă importantă de investiții străine directe în Republica Moldova, cu o pondere de circa 10% din volumul total.

Experții FMI menţionează, că Republica Moldova are posibilităţi limitate, de a înlocui importurile de gaz din Rusia într-o perioadă scurtă de timp. Este subliniat faptul că, în general, un răspuns politic adecvat și sprijinul suplimentar al donatorilor va putea atenua eventualele şocuri asupra economiei Republicii Moldova. FMI recomandă să fie implementate politici macroeconomice prudente pentru a absorbi șocurile externe, inclusiv, ajustînd cursul de schimb, facilitînd angajarea în cîmpul forței de muncă a emigranților întorși, precum şi asigurînd integrarea pe termen mediu mai adîncă în piețele sistemului comercial mondial și de energie, ceea ce va ajuta la reducerea impactului şocurilor ale oricărui partener comercial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?