Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Socialiştii au propus ca de la 1 septembrie în școli să fie introduse istoria Moldovei şi limba moldovenească ©

3 iul. 2014,, 16:38   Societate
4474 5
Foto: noi.md
În cadrul şedinţei de azi a Parlamentului, deputaţii din partea Partidului Socialiştilor din RM au lansat iniţiativa de a include în curricula şcolară, începînd cu 1 septembrie curent, disciplinile –“Istoria Moldovei” şi “Limba moldovenească”.

Socialiştii se aşteaptă ca acest proiect să fie susţinut cel puţin de Partidul Comuniştilor. De asemenea, în opinia autorilor, iniţiativa ar putea să fie sprijinită şi de Partidul Democrat, liderul căruia de nenumărate ori s-a pronunţat pentru limba moldovenească.

Amintim, că la moment în şcolile din Moldova sînt studiate “Istoria românilor” şi limba română. Acest fapt provoacă tensiuni în societate, precum şi, după părerea socialiştilor, se pierde identitatea poporului moldovenesc, care locuieşte în teritoriul dintre Nistru şi Prut.

"În caz concret, ce ţine de disciplina de istorie, la noi s-a creat un fel de ritual de supunere – politicienii de pe eşichierul din dreapta alături de frăţimea literară românoidă dau de înţeles Bucureştiului, că ei sînt adevăraţii vasali şi sînt gata să promoveze idea romînismului oricînd şi oriunde. Dar mai ales în şcoli pentru a îndoctrina copiii. Aceasta, desigur, este o practică devastatore şe perversă pentru identitatea noastră. Doar noi suntem moldoveni, trăim pe pămîntul moldovenesc, vorbim limba moldovenească, avem propria istorie, istoria Moldovei, avem domnitorii noştri moldovenească, războaiele noastre, scriitorii şi poeţii noştri, şi iată că nouă ni se propune, ba mai mult, ni se impune studierea “istoriei românilor”. Este o prostie. Mai devreme sau mai târziu acest lucru va fi corectat. Vă promit”, declara mai devreme liderul Socialiştilor Igor Dodon.
0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?