X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Valeriu Lazăr: calitatea dialogului cu partenerii noştri din est lasă de dorit

9 iun. 2014,, 09:00   Economie
5206 4
Foto: noi.md
"Calitatea dialogului cu partenerii noştri din est lasă de dorit", a declarat vineri vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul şedinţei Diplomatic Economic Club, organizat în cadrul săptămînii investiţionale "Moldova Business Week".

Potrivit agenţiei "Infotag", vicepremierul a menţionat că pentru a evita impunerea unor noi embargouri din partea Rusiei, nu există altă soluţie decît calea dialogului.

"În cadrul discuţiilor anterioare cu colegii ruşi le-am explicat ce înseamnă pentru noi Acordul de Liber Schimb cu UE, precum şi cu Turcia. În acelaşi timp, înţelegem îngrijorările lor. Ei au dreptul că pună întrebări, pentru că noi considerăm că în relaţiile de parteneriat între două state nu trebuie să existe întrebări fără răspunsuri. Săptămîna viitoare la Chişinău se vor afla reprezentanţi a mai multor ministere, şi sperăm să avansăm în dialogul bilateral. Vom încerca să oferim colegilor ruşi toate informaţiile necesare pentru a putea elimina dubiile dintre relaţiile noastre", a spus ministrul.

Valeriu Lazăr şi-a exprimat speranţa că prin acest dialog va fi evitată posibilitatea aplicării în practică a unor noi embargouri.

"Trebuie să facem comerţ civilizat cu toate ţările din cadrul CSI, inclusiv cu Rusia, care sînt membre ale OMC. Respectiv, orice embargo trebuie precedat de runde de consultări. Recunoaştem că relaţiile cu doi cei mai importanţi parteneri comerciali din est - Rusia şi Ucraina rămîn în continuare o provocare pentru RM", a spus ministrul.

Potrivit lui, rezultatele economice ale anului 2014 arată că de la începutul anului comerţul cu ţările din est a scăzut cu 20%.

"Avînd în vedere criza din Ucraina, agenţii economici au temeri în ceea ce priveşte posibilitatea de a exporta mărfuri în Rusia, pentru că trebuie să traverseze Ucraina. Ne dorim detensionarea relaţiilor în regiune şi evitarea blocajelor", a spus Lazăr.

În alt context, ministrul a menţionat că Moldova rămîne o economie mică şi deschisă, influenţată de factorii externi.

"Continuăm să fim dependenţi de fluxurile de remitenţe, de asistenţa financiară nerambursabilă, de investiţiile externe. Reieşind din aceşti factori, am fost nevoiţi să revizuim în scădere prognoza de creştere economică pentru anul 2014 pînă la 3,5%. Nu am ajuns la un consens în acest sens cu partenerii noştri străini, BERD, FMI, care apreciază mai modest evoluţia economică din acest an. Dar nu mai este mult pînă la finele anului pentru a vedea cine a avut dreptate", a relatat ministrul, arătîndu-se încrezut că în acest an creşterea economică va fi mai mare decît cea prognozată de minister.

El şi-a exprimat speranţa că Acordul de Liber Schimb cu Turcia va impulsiona relaţiile economice cu această ţară, menţionînd că în rezultat preţurile la mărfurile de import din Turcia ar putea fi diminuate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?