Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Deputat: Grantul de 400 de milioane de oferit de România a fost repartizat pe criterii politice

29 mai. 2014,, 15:26   Societate
3758 0
Foto: agerpres.ro
O parte din grantul oferit de Guvernul României pentru repararea grădiniţelor de copii, în sumă de 389 de milioane de lei (21,1 milioane de euro) a fost cheltuit de reprezentanţii coaliţiei de guvernare în baza apartenenţei de partid, consideră deputatul fracţiunii Partidului Comuniştilor (PCRM) Gheorghe Anghel. Afirmaţia a fost enunţată joi, în cadrul şedinţei Parlamentului, în timpul discutării modificărilor şi completărilor la Legea bugetului de stat pe 2014.

Potrivit agenţiei "Infotag", comunistul a spus că "din informaţia prezentată devine evident că Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană (CGPE) foloseşte o dată în plus banii din buget în folosul intereselor proprii".

"Deja ne-am obişnuit cu gîndul că atunci cînd proiectul de lege este prezentat de Veaceslav Ioniţă (președintele Comisiei economie, buget şi finanţe - "I") trebuie să ne aşteptăm la o uneltire. PCRM are dubii faţă de acest document", a spus Anghel.

Deputata comunistă Ina Şupac, de asemenea, s-a indignat de faptul că Guvernul cheltuieşte finanţele conform criteriilor politice.

"Dacă Parlamentul nu se face vinovat de utilizarea banilor, de ce nu vedem aici reprezentanţi ai Guvernului?", a întrebat comunista.

Ioniţă a dat asigurări că nu este familiarizat cu decizia Guvernului cu privire la utilizarea surselor, însă va solicita să fie prezentat un raport către a doua lectură.

În ajutor liberalului democrat i-a venit vicespicherul, democratul Andrian Candu. El a spus că Guvernul a direcţionat banii conform necesităţilor localităţilor.

Comunistul Oleg Reidman este convins că "Guvernul nu avea dreptul să repartizeze banii din buget fără avizul Parlamentului".

"În baza cărui fapt Guvernul a luat o astfel de decizie? Ce document a examinat? Fără decizia parlamentului acest fapt este ilegal. Înţelegem că în timpul conducerii coaliţiei de guvernare nimic nu s-a schimbat", a menţionat el.

De aceeaşi opinie este şi liderul Partidului "Renaștere-Возрождение", fostul comunist Vadim Mişin. Deputatul i-a propus lui Ioniţă să nu se ascundă după fraze generale la prezentarea proiectului, ci să răspundă din ce cauză banii au fost repartizaţi exclusiv localităţilor ale căror primari sînt reprezentanţi ai partidelor de la guvernare.

În final proiectul a fost supus votului şi susţinut prin majoritatea voturilor deputaţilor. Potrivit lor, veniturile bugetului de stat vor constitui 26,204 miliarde faţă de precedentele 25,815 miliarde, iar cheltuielile 28,607 faţă de 28,218 miliarde de lei.

Pe 27 aprilie 2010 a fost semnat Acordul de implementare a programului de ajutor financiar şi tehnic nerambursabil Moldovei în sumă de 100 de milioane de euro din partea României. Banii sînt acordaţi în decurs de patru ani în cîte patru tranşe anuale, potrivit standardelor europene. Prima tranşă de ajutor România a acordat-o în vara 2010, sub formă de materiale de construcţie pentru casele cetăţenilor Moldovei ce au avut de suferit de pe urma inundaţiilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?